EDEN-díjas Írottkő Natúrpark

Az Írottkő Natúrpark jogosult az EDEN logó használatára
EDEN útjelző Gyöngyösfalu határában

2009-ben az Írottkő Natúrpark lett „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja”
Az Európai Bizottság 2008-ban harmadik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,,European Destinations of Excellence”, azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk” témában. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa. A 2008/2009-ben indult program célja, olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek ökoturisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára.
A pályázaton nyertes desztináció, az Írottkő Natúrpark, jogosult a ,,Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence’’ cím használatára.
A „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja” pályázati felhívásra 16 pályázat érkezett. A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt. szervezeti keretei között, továbbá külső szakértők bevonásával zajlott le. A végleges döntést egy döntőbizottság hozta meg, amely turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből állt.
A 2009. május 22-én megrendezett zárókonferencián az öt legjobb eredményt elért desztináció kapott bemutatkozási lehetőséget, majd ezt követően a döntőbizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést:
A „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja” címet az Írottkő Natúrparkért Egyesület „Az Alpok lehelete – az Írottkő Natúrpark természeti értékei” című pályaműve nyerte el.
Az elismerő címet elnyert magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. segítséget nyújt. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2009. évi Európai Turizmus Fórumon Brüsszelben, ahol európai társaival együtt átvehette a ,,Kiváló Európai Desztináció” díjat.