Jurisics vár és Várkiállítás

Jurisics vár - Kőszeg

Későgótikus, korareneszánsz folyosója a hazai várépítészet egyik legszebb öröksége. Az egykori földesúri vár a városfallal és várárokkal körülvett belváros északnyugati sarkában helyezkedik el. Udvarában került napvilágra a várrendszer eddig ismert legkorábbi elődjének, a cölöpvárnak a maradványa. A tatárok elvonulása után kezdődött meg az Alsóvár kiépítése a völgybeli település mellett, ami a középkorban átvette a nehezen megközelíthető Felsővár földesúri birtokközpontjának szerepét. A vár két részből áll: az elővárból és a belső várból. Egykor az elővár két oldalán álló épületekben helyezték el az őrséget és a vár kiszolgáló személyzetét. Az udvaron áll Jurisics Miklós szobra. A belső várba a vizesárok felett ívelő téglahídon jutunk. A kapu mögött trapéz alakú belső udvar fogadja a látogatót.

A reneszánsz folyosó időszaki kiállítások, a Lovagterem kulturális rendezvények helyszíne. Az építmény déli és délkeleti szárnyának emeletén a Városi Múzeum „A kőszegi vár évszázadai” állandó kiállítása kapott helyet.

„A kőszegi vár évszázadai” állandó kiállítás: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata; Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak

Földesúri asztal, és konyha címmel is találhatunk kiállítást, mely a XII-XVI. századi főzési és étkezési szokásokat mutatja be plasztikusan. A Fegyvertárban a középkor fegyvereivel, ruházatával ismerkedhetnek. A lovagteremben a város és a vár történetét és értékeit bemutató filmek tekinthetők meg. A Várkápolnában kőtár fogadja az érdeklődőket. Látogatható a vár nyugati tornya, ahonnan csodálatos kilátás nyílik nem csupán a történelmi belvárosra, hanem a minket körülölelő hegyekre és az azok csúcsán található látnivalókra is, mint pl. az Óház-kilátó, a Szultán-kilátó, Kálvária-templom. A vár belső udvari bejáratánál jobbra fordulva juthatunk a Gyógy- és fűszernövénykertbe, valamint a Natúrboltba.

Elérhetőség:

  • Kőszeg, Rajnis u. 9.
  • Tel: +36 94/360-113; Fax: +36 94/563-244
  • Web: jurisicsvar.hu es www.koszegimuzeumok.hu
  • E-mail: jurisics@koszeg.hu  es varosimuzeum@koszegimuzeumok.hu
  • A felújított Jurisics Miklós Vár és Várkiállítás keddtől vasárnapig 10-17 óráig várja az érdeklődőket!