Kálvária templom

A Kőszegi-hegység északkeleti határán, a Kálvária-hegyen (392 m) épült a város szinte minden pontjáról látható Kálvária templom, amelyhez Krisztus szenvedéseit ábrázoló 14 stációépülettel szegélyezett mere-dek úton juthatunk el. A barokk templomot 1729 és 1734 között, a pestisjárványt követően jezsuita kezdeményezésre építették.
A templom mögött a  jelzést követve érdemes kitérőt tennünk az 1936-ban emelt Trianoni-kereszt-hez, ahonnan szép kilátás nyílik a szomszédos Ausztriára.
A Kálvária-hegy lábánál megtekinthetjük a Koronaőrző bunker bejáratát, ahol a Szálasi-kormány idején, 1944 decemberétől 1945 márciusáig a Magyar Szent Koronát őrizték.

1. Kőszegről a Szultán-dombon keresztül a Kálváriára
Kőszeg, Látogatóközpont – Királyvölgy – Szultán-domb – Kálvária - Kőszeg
Táv: 3 km, menetidő: 1 óra
Az alpannonia® magyarországi végpontjától (Kőszeg, Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont) indul-va a Királyvölgyön és a Szultán-dombon keresztül a   jelzést követve érjük el a Kálvária-templomot. A 14 stáció mentén a   jelzésen majd az 1. stációtól a   jelzést követve juthatunk vissza a legrövidebb úton a belvárosba.

2. Kőszeg belvárosából a Kálváriára
A Kálvária a Jurisics-vártól a   jelzést követve 1,5 km-es sétával, a koronaőrző bunker érintésével, kb. 30 perc alatt érhető el.