Hétforrás

A legkedveltebb kirándulóhelyek egyike az osztrák határhoz közeli rõtfalvi völgykatlanban fakadó Hétforrás. A jelenlegi forrásfoglalás a Millennium évében készült, ekkor nevezték el a hét magyar vezérről. Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm nevét kis kőtáblákon olvashatjuk. A kristálytiszta, meglehetősen hidegvizű forrás látta el vízzel a fölötte magasodó Óvárat v. Felsővárat. Erre utal a forrás régi elnevezése: Várkuta, Óvárkút. A 17. században német neve volt: Brunnengraben kútja, azaz a „Kútvölgye kútja”. Kőszeg neves költője, a 18. században élt Rajnis József verset írt róla: „Ott amaz hét forrás kelleti tiszta vizét” (1781). A Hétforrás 1994-ben, majd 2003-ban felújításra került. A közelben romokban álló egykori határőrlaktanya várja jobb sorsát.

Megközelítés:


A Hétforrás a Szabó-hegyi buszmegállóból 5 kilométeres sétával kb. 1,5 óra alatt érhető el.

Kőszegről a kéktúra útvonalán a Hétforrásig
Az Országos Kéktúra szakasza (Lásd Írottkőhöz vezető 1. sz. útvonal.) Ha a vasútállomástól indulunk, keresztül kell mennünk a városon, és a Kálváriatemplom érintésével a Pintér-tetőn át jutunk el a forráshoz. Az út hossza a vasútállomástól indulva 6,7 km („gyenge” két óra), amit jelentősen rövidíthetünk, ha a Kálváriához felvezető út aljáig gépkocsival megyünk.

Kőszegről a Királyvölgyön át a Hétforráshoz
A belvárosból a Hétforráshoz vezető legrövidebb jelzett út.

Útvonal:

Kőszeg – Árpád tér Királyvölgy – Kincs-pihenő – Hétforrás

Kék +, később kék • jelzés, hossza kb. 3,5 km, menetidő 1 óra.

A kék + jelzés az Árpád térnél ágazik el a kék sáv jelzésből. A Királyvölgyön át vezet a Kincs-pihenőig (másik nevén az Okmányosig). Innen aszfaltos út is vezet a forrásig, de célszerűbb és kellemesebb a kék • - rel jelölt ösvényt választanunk, amely a műút nagy kanyarját levágva éri el a forrást.

Kényelmeseknek – A Kincs-pihenőtől a Hétforrásig
Kék • jelzés (kb. 1,5 km – 20-25 perc)

Kőszegről autóval megyünk a Szabóhegyen át a Kincs-pihenőnél lévő parkolóig. Onnan a kék • jelzést követjük a Hétforrásig.