Aktívan!

Cáki pincesor

Cáki pincesor

Körülöttük néhány 100 éves szelídgesztenyefa őrzi emlékét a valamikor virágzó gesztenyeligeteknek.  Ezek a talpgerendás, boronafalú, előreugró tetőszerkezetű, zsúppal fedett épületek nem bor, hanem elsősorban gesztenye és...[tovább]

 
Displaying results 13 to 13 out of 13
<< First < Előző 1-12 13-13 Következő > Last >>

Két keréken a Natúrparkban

Kőszeg és az Alpokalja ötvözi a hűvös erdei, a síkvidéki és hegyi kerékpározás minden örömét. A kerékpározás nálunk családoknak, gyerekeknek, idősöknek és sportolóknak is személyre szóló, felejthetetlen élményeket kínál!

Az elmúlt évben elkészült a Veloregio MTB tanulmány, amely feltárta Kőszeg és az Alpokalja kerékpárral jó bejárható útjait.
Az ajánlott utakat ideálisan MTB kerékpárokkal lehet a legkényelmesebben bejárni, de stabil túrakerékpárokkal is alkalmasan járható erdészeti és mezei utakról van szó.

A Kőszegről induló és oda érkező kényelmes kerékpártúrákat ez az összefoglaló térkép tartalmazza.

Ínyenceknek! A Veloregio tanulmánytervet, és az összes megvizsgált útvonalat itt megtalálja.

Külön figyelmükbe ajánljuk a Kőszeg-Szombathely MTB összeköttetést, amellyel Vas-megye székhelyéről családdal is, kényelmesen, élménydúsan és biztonságosan megközelíthető Kőszeg, az Alpokalja fővárosa.

Számos nyugat-dunántúli kerékpáros kör, és több osztrák-magyar kerékpáros útvonal is Kőszegen fut össze, vagy innen indul. Számos remek borászatunk és borospincénk a kerékpározható utak mentén található. Sőt, Kőszegről kerékpáron könnyen elérhető Léka vára, Bükfürdő, Lutzmansburg, Szombathely vagy akár Sopron térsége is!

Kerékpárját sem muszáj magával hoznia. Kiváló kölcsönzők, szerelőműhelyek, természetjáró kerékpáros pont és kerékpárosbarát szállásaink segítik túráit.

Kerékpárkölcsönzési lehetőségek:

Kerékpárszaküzlet
9730, Kőszeg, Várkör 64. Tel: 06-20-3793163, www.koszegkerekpar.hu
Kerékpárkölcsönzés nagy választékban, valamint kerékpárjavítás!
Nyitvatartás:
Hétfő - Péntek: 14:00 -17:00
Szombat: 9:00 -12:00

Hotel Írottkő
Kőszeg, Fő-tér 2. Tel: 94/360-373

Holdfényliget
Kerékpárkölcsönzés és MTB kerékpáros pálya várja a kerékpározás szerelmeseit.
Elérhetőség: Holdfény Liget 9723 Gyöngyösfalu, Liget út 1. Tel: 30/600-6303
E-mail: info@holdfenyliget.hu, honlap: www.holdfenyliget.hu

Kerékpáros útvonalak

Natúrpark kerékpárút (16,5 km)

Útvonal: Kőszegfalva - Kőszeg (4 km) – Kenyér-hegy (2,5 km) - Cák (3 km) - Velem (2 km) - Bozsok (3,5 km) – Bozsok határ (1,5 km)
A kerékpárút végig kitáblázott. Az út Kőszegfalva-Kőszeg útvonalon betonos, Cáktól döngölt kavics.

Csatlakozási pont: Bozsok: Írottkő kerékpárút - Vashegy kerékpárút

További kerékpározási lehetőségek:

Kőszeg - Rattersdorf - Lockenhaus/Léka - Rechnitz/Rohonc - Bozsok - Velem - Cák – Kőszeg (kb. 45 km)
Kőszeg - Rattersdorf - Mannersdorf - Unterloisdorf - Lutzmannsburg - Zsira - Répcevis - Peresznye - Horvátzsidány – Kőszeg (kb. 42 km)
Kőszeg – Bozsok – Bucsu – Narda – Felsőcsatár – Vaskeresztes (kb. 25 km)
Kőszeg – Rattersdorf – Karl – Landsee – Pauliberg - Kirchschlag – Kőszeg (kb. 75 km)
Kőszeg – Rattersdorf – Lockenhaus – Goberling – Stadtschlaining – Neuhodis – Rechnitz – Bozsok – Kőszeg (kb. 65 km)
Zsira - Peresznye - Horvátzsidány - Kőszeg - Cák - Velem - Bozsok (határátlépő Rechnitz irányába) - Bucsu: leágazás Szombathely irányába.

Írottkő kerékpárút:

Rechnitz/Rohonc (középkori várrom, kilátó, római vízvezeték maradvány, borút, hegyi tó, határátkelő) - Lockenhaus/Léka (középkori kővár, Szent Miklós-templom, strand) - Liebing/ Rendek - Rőtfalva/Rattersdorf (római kori kegytemplom, határátkelőhely) - Kőszeg - (Gyöngyös patakon át, Csónakázó tó, Fő-tér: Jézus szíve templom, történelmi belváros: Hősök kapuja, Jurisics-tér, Arany Egyszarvú Patikamúzeum, Jurisics vár-várfal, szénsavas-kút, Chernel-kert, Szabó - hegy lába, Pogányok szőlőhegy) - Cák (boronafalú lakóház, műemlék pincesor, kőfejtő), Velem - (népművészeti alkotóház, Stirling villa, Szent Vid kápolna) - Kőszegszerdahely (műemlék jellegű vízimalom) - Bozsok (Sibrik kastély, kolostor rom)

Kapcsolódások:

    Kőszeg - Horvátzsidány (Szent János templom, helytörténeti gyűjtemény) - Peresznye (Középkori eredetű templom, Esterházy kastély parkkal) - Zsira -Lutzmannsburg/Locsmánd
    Bozsok - Rechnitz/Rohonc vagy Bucsu - Vashegyi kerékpár


Vasfüggöny kerékpárút – Iron Curtion Trail:

A Vasfüggöny kerékpárút az Eurovelo 13-as útvonala. Az ötlet alapja, hogy megélhessük a történelmet a régi vasfüggöny vonalát követve. A kerékpárút keleti-nyugati irányú és 9 000 km hosszúságával több országon áthalad. Magyarországot is érinti, azon belül pedig az Írottkő Natúrparkot is (korábban Peresznye felől, mai állás szerint Rattersdorf felől) Kőszeg – Cák – Velem – Bozsok útvonalon (majd továbbhalad Bucsu felé).

Vashegyi kerékpárút:

A határon átnyúló bicikliút a következő témákat kínálja: a bor, kultúra és természet idillje. A bicikliút szakasza összesen 120 km, amely nagyrészt csodálatos bortermelő területeken kanyarog végig a Pinka-völgye és Vashegy borút vonalán. Felejthetetlen élményt jelent végigkerekezni a tájon, miközben számos borospincével találkozunk útközben, melyek nagy részét üdülésre alkalmas apartmanokká alakítottak át a helybeliek. A Weinidylle natúrpark megközelítőleg 7300 hektáron terül el, ahol számos természetvédelmi értéket csodálhatnak meg az ide látogató turisták.
Útvonal: Bozsok - Bucsu - Narda - Felsőcsatár - Vaskeresztes - Horvátlövő - Pornóapáti - Nárai - Ják - Szentpéterfa/Eberau (határátkelő)

Kerékpározás a köszegi-hegység erdészeti útjain

A Kőszegi-hegység forgalomtól elzárt részein a Szombathelyi Erdőgazdaság kiválóan kerékpározható erdészeti utakat jelölt ki kerékpározásra. A Tourinformban kapható Natúrparki térképen megtalálhatóak a Kőszegi-hegység kevésbé ismert, gyönyörű területein átvezető kerékpározható utak is.

Citycross

A kőszegi kerékpárosok minden év szeptemberében látványos Citycross versenyt szerveznek. A Citycross Kőszeg történelmi belvárosának minden izgalmas adottságát kihasználja! A kőszegi Citycross az amatőrök, a rofi kerékpárosok és a várost kedvelő nézők igazán kedvelt versenye. Figyelem, a most következő képsorok alkalmasak a nyugalom megzavarására :)

Kiegészítő túraútvonalak:

    Kirándulás Bükre: Szombathely - Söpte - Salköveskút - Acsád (Szegedy kastély) - Bük (gyógyfürdő, golfpálya, kastély)
    Kirándulás a Rába partra: Szombathely - Nárai - Ják - Nagykölked - Harasztifalu - Felsőberkifalu - Körmend (Batthyány-kastély, Rába Helytörténeti Gyűjtemény)


Dunántúli határmente kerékpárút

Az Országos Területrendezési Terv szerint a Natúrparkot még a Dunántúli határmente kerékpárút is érinti. Ez Csepreg környékén érkezik a térségbe és Horátzsidány felé haladva Kőszeg után azonos nyomvonalon halad a Vasfüggöny kerékpárúttal egészen Felsőcsatár magasságáig.

Rohonc (Rechnitz) – Városhodász (Markt Neuhodis) (6. sz.)

Az útvonal teljes hossza kb. 5 km. A Rohonc főterétől indul az út, majd 400 métert Városhodász irányában haladva kell megtenni, majd balra fordulni a Prangergasse-n és továbbhaladni Dürnbach irányába. A rohonci településtábla után 1 kilométerrel kell jobbra fordulni és utána a főúttal haladhatunk párhuzamosan Városhodász felé. 3,7 km után a sznnyvíztelepnél érjük el Városhodászt. 4,1 km-nél elérjük a halastavat. Végig jobbra haladva 4,5 km-nél elérünk egy kereszteződéshez. Ezen keresztülhaladva 500 méter után elérjük a Wallner-malmot.


Észak-dél kerékpárút – R56 (Írottkő – güssingi vár kerékpárút)

A kiindulópont Léka – B56-os út a kilátó felé. Balra kanyarodva vezet az út az Írottkő kilátó felé. Egy szép útvonalon kb. 7 km-en keresztül az R56 erdőn vezet keresztül Rohonc felé. Az út Rohoncon a Hochstrasse-n át vezet, elhalad az evangélikus templom előtt, a Reicher Malom Vinotéka előtt és tovább a fürdőtóhoz. (A Vinotékától indul a Borászati tanösvény, a fürdőtó a „Stausee” pedig számos túraútvonal kiindulópontja.) Az R56-os út továbbvezet a Fő térhez. Itt meg lehet nézni a katolikus templomot, valamint a Csizmadia-múzeumot. A kerékpárút 100 méterrel a templom után a Fő téren jobbra halad tovább a Stadtschlaining felé vezető úton. A Fő térről egy másik kerékpárút vezet a szőlőhegy felé. Itt a Schlossberggasse-ról balra fordulva a Günserstaße-n kell haladni. Itt több pince és Buschenscank előtt haladunk el, amelyekbe betérhetünk (itt tekinthető meg a Vadászati tanösvény is.) A kerékpárút az Untere Taborgasse-n és a Schlossbergasse-n továbbhaladva tér vissza a Fő térre.

„Fun” Írottkő szakasz

Fő tér, Rohonc – Weinidylle – határ – kerékpárút – kegyhely – káplona – Schlossgraben – kápolna – határ – Természetvédelmi terület gesztenyefákkal – halastó – tűzoltóság – tó – iskolai parkoló – Wildgatter – Waldhof – egészségügyi intézet parkolója – Fő tér, Rohonc;
Az út hossza: 56,5 km; Szintkülönbség (összesen): 993 m; Táj: aszfaltos út: 29,3 km, erdei út / földút: 27,2 km

„Fun” Paulusbrunnen szakasz

Léka – Margit kilátó – víztározó – tó – Léka;
Az út hossza: 7 km; Szintkülönbség (összesen): 04 m; Táj: aszfaltos út: 1,9 km, erdei út / földút: 5,1 km

„Power” natúrparkkör

Léka, iskolai parkoló – Wildgatter – pihenő – Waldhof – pihenő – Felsőszénégető –Langeck településtábla – kőkereszt – Léka, iskolai parkoló;
Az út hossza: 27,5 km; Szintkülönbség (összesen): 685 m; Táj: aszfaltos út: 7,3 km, erdei út / földút: 20,2 km

Családi Vörös kereszt szakasz

Léka – kápolna – pihenő – tűzoltóság – Liszt-sétány – Léka;
Az út hossza: 10,7 km; Szintkülönbség (összesen): 124 m; Táj: aszfaltos út: 3,8 km, erdei út / földút: 6,9 km

„Fun” Glasgraben szakasz

Léka, iskolai parkoló – Glasgraben – kőkereszt – gyalogos híd – Léka, iskolai parkoló;
Az út hossza: 14km; Szintkülönbség (összesen): 360 m; Táj: aszfaltos út: 2,7 km; erdei út / földút: 11,3 km

B58 Kohlstatt kerékpárút

Sportos kerékpározóknak egy lélegzetelállítóan szép tájon át. A körút Burgenland legnagyobb hegyének lábánál található.

 

 

Lovasturizmus Kőszeghegyalján

„A magyar nép lóra született…”

Az osztrák határ szélén fekvő kisváros, nem csak nyugodt környezetet biztosít, hanem remek kirándulási lehetőséget is. Lovas túrákat nem igen szerveznek ebben a megyében, ezért itt az alkalom hogy lóra pattanjunk és felfedezzük a Kőszegi-hegységet lóhátról csodálva. A környéken rengeteg külön-féle lovas létesítmény található. A környék lovas turizmusa nagyon változó.

Környező lovardák:

1. Csillagösvény Lovas Egyesület  (Zsira)

Egyesület névadója egy mozgáskoordinációs lány lova Csillag
Tereplovaglási lehetőség
Minőségi lovaglásra törekednek 
Nyitva tartás:9:00-19:00
Elérhetőség: 20/3655120 (Lukács Miklós)

2. Dobrádi Lovas Klub (Bozsok)

Ma szállodaként működő Sibrik kastély egykori gazdasági épületeiben kapott         helyett 
2005-ben 2 patkós minősítést kapott
Kezdők/haladók oktatása  
Vadászlovaglás 
Versenyek lebonyolítása
Táborok 
Elérhetőség:20/44-28-028  ( Dobrádi György)

3. Lukácsházi Sportegyesület (Lukácsháza)
 
Fogathajtás
Elérhetőség: 30/590-8490 (Molnár Zsolt)

4. Marton szállás (Horvátzsidány)

Hagyományőrző és turisztikai központ 
Táborok
Honfoglalás kori harcmodorok (könnyű lovas harcmodor)
Íjász és lovas oktatás
Elérhetőség: 30/581 3102

5. Európa Lovassport Egyesület (Kőszegfalva)

Az Alpok lábánál 
Csodálatos természeti környezet 
Western/angol stílus 
Elérhetőség: 30/9577890 (Lutz Rahnefeld)

Egyéb rendezvények:

Félhold és telihold ostromnapok Augusztus 
Kőszegi Szüret Szeptember
Savaria Történelmi Fesztivál Augusztus 
Szőlő Jövések könyve Április 

"Aki szereti a lovakat az rossz ember nem lehet!"