Töröklesen 2022

Valódi éjszakai őrjáratban lehetett része és komoly küzdelmekben lehetett része azoknak, akik az Ostromnapok pénteki estéjén az Írottkő Natúrpark szervezésében a Jurisics Bandérium magyar vitézeihez szegődve felkerekedtek, hogy elűzzék a városfalon belül portyázó törököket...

21.30 órakor kezdődött az őrjárat, az Írottkő Natúrpark korhű jelmezeit sokan viselték, így hát királykisasszony, udvari bolond, paraszt, és nemesi polgárok is emelték részvételükkel az est fényét.

Az első állomás a Kőszegi Időszalag - sikátor volt, majd a Zwinger mellett máris portyázó törökökbe ütközött a társaság. Az Öregtorony alatt-mögött vezetett tovább az út kalandos-titkos "surranókon" át a Várárokba, ahol ismét csínytevéssel próbálkozott a török. Hála a sok bátor apró-vitéznek, innen is sikerült tovább űzni Szulejmán alattvalóit.

A néhai lőszertorony volt az éjjeli őrség főhadiszállása. Érkezésünkkor rajtakaptuk a törököt, hogy értékes hadieszközöket és Jurisics Vére nedűt-vörösbort zsákmányoltak a magyar katonáktól. Az elszánt várvédők dacolva a sötétséggel, a város peremére és azon túl is üldözték a törököt, tették mindezt sikerrel: az Ördögároknál a fáklyák fénye két, a zsákmányolt bortól bódult török katonát világított meg, akik gyarló módon elárulták társaikat, utunk a Szulejmán-kilátóhoz vezetett tovább.

Csatározások árán, de feljutott a Szultán-dombra a közel 50 fős őrjárat, itt várt ránk maga Szulejmán, a török szultán, és rettegett vezére Ibrahim is néhány háremhölgy kíséretében.

A Jurisics Bandérium magyar katonái nagyszerű taktikusok, sikeres tárgyalásuk folytán a török foglyokat a tőlük zsákmányolt borra és mustra cserélték, a győzelemmel végződő szombati ostrom kapcsán pedig már a "nagy verekedés" előestéjén különféle cselek alkalmazásával komoly óvintézkedéseket tettek a török gyengítésére, minden borunk elfogyott ugyanis a Szulejmán-kilátóban...

 

A szervező Írottkő Natúrpark köszönetet mond a Zwinger-surranó bejárását lehetővé tevő tulajdonosoknak, illetve a Kőszegi Ostromnapok Egyesületnek a rendezvényhez szükséges eszközök és a "török vezérkar" szerepeltetés illetően. Találkozunk 2023-ban is!!!


Fájlok:
Toeroeklesen_01.png4.4 M