Írottkő Natúrpark Vetélkedő 2021-22.

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület 2021. novemberében meghirdette a 2021-22-es tanévre szóló Vetélkedőt, melyre 5 kőszegi óvodából kb. 130 ovis, a gyöngyösfalusi Dr. Tolnay Sándor Általános Iskolából 10 alsós csapat 30 fővel, valamint 3 kőszegi iskolából (Bersek József Általános Iskola, Béri Balog Ádám Általános Iskola, Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Általános Iskola) összesen 7 csapat 21 felsős diákkal jelentkezett.

Az iskolások számára az első-őszi fordulót megelőzően őszi Plogging&Klímatúrára illetve téli alpannonia® túranapra invitáltuk a vetélkedőn résztvevő iskolásokat, ezek plusszpontszerzési lehetőségek voltak, és bizonyára hasznos ismeretekkel bővítettük ismereteiket a Kőszegi-hegység vonatkozásában.

Az őszi fordulót téli és tavaszi megmérettetések követték, a feladatok témáját az Írottkő Natúrparkért Egyesület éppen "futó" pályázatai és általános natúrparki ismeretek megszerzésére irányuló feladatok alkották. Ily módon Kőszeg és Gyöngyösfalu rejtett értékeihez kalauzoltuk a diákokat, a "Gyümölcsészet" projekt keretében még élőszereplős társasjátékot is játszhattak, a Tisztazöld/Puregreen projekt révén a különféle hulladékcsökkentési és újrahasznosítási technikákról tanultak, ezek mellett általános természetismereti kvízeket oldottak meg a diákok.

Az ovisok az adott évszaknak megfelelő gyűjtögetős-sétálós-kézműveskedős feladatokat kaptak, sőt, egy alkalommal virágzó "popcorn-fát" készítettek és csíranövényt nevelgettek.

Az iskolások döntő játszmája két napon keresztül zajlott, előbb a felsősök majd az alsósok mérték össze tudásukat a Bechtold István Természetvédelmi Látogatközpont mögött-fölött kanyargó szűk és izgalmas utcácskákban, a tavalyi évhez hasonlóan négyállomásos körtúrán. A heves esőzések ellenére szép időjárást sikerült mindkét nap kifognunk, az utak mentén halkan csobogó patakok is extra izgalmakat tartogattak.

Az alsósok csapatszáma végül 6-ra csökkent, a sorrend és a ponteloszlások az alábbi eredménytábla alapján alakult:A felsősöknél a tavalyi évhez hasonlóan szoros küzdelem dúlt a Balog és a Bersek iskolák diákjai között, végül idén is a tavalyi győztes, a Fehér Tigrisek végeztek a dobogó tetején:

 

A Magyar natúrpark Szövetség 2022. őszén vélhetően a Szigetköz Natúrparkban rendezi meg az országos döntőt, így mi pedig a Fehér Tigrisek leánycsapatot fogjuk a versenyre delegálni. Bízunk benne, hogy ott is hasonlóan szép sikereket érnek el, mint sorozatban kétszer az Írottkő Natúrpark vetélkedőin.

Az ovisok 2021-22-es vetélkedőjét méhészeti bemutatóval zártuk, melynek során a gyerekek az óvodájuk udvarán megismerték a kaptár felépítését, méhészeti eszközöket ( füstölőt, kaptárvasat, fedelezővillát ) és a méhész védőruházatát. Arra is választ kaphattak, miként lesz a nektárból finom méz. Nagy lelkesedéssel öltöztek az apróságok méhésznek és kóstoltak akácmézet.

Gratulálunk minden résztvevő ovisnak-diáknak, igyekeztünk olyan ajándékokat válogatni, amik vagy hasznosak lesznek, vagy szép emlékként funkcionálnak jövőbeni tanulmányaik során. Köszönjük a kísérő pedagógusok áldozatos munkáját és szabadidejük feláldozását is, nélkülük nem lehetne megfelelően koordinálni a Vetélkedőt.

Köszönjük a Holdfény Liget Kalandpark, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, a Stella Fagyizó, a Schrott Méhészet ajándékfelajánlását, a natúrparki önkéntesek segítő munkáját, és az intézményvezetők támogató hozzáállását.

Találkozunk a 2022-23-as tanévben is! Szép és tartalmas nyarat kívánunk Mindenkinek!