Turistatérkép

Nyit a jégpálya!

2022. november 12., szombat [tovább]

Egészségesen egy beteg világban

2022. november 16., szerda [tovább]

Adventi koncert

2022. december 10., szombat [tovább]

Kőszeg körüli séta

2022. december 10., szombat [tovább]
további hírek ->
 

Beszámoló az "ÍZEK AZ ALPOKALJÁRÓL"

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület által a 2022-es Natúrpark Ízei Gasztronómiai Fesztivál és Orsolya-napi vásáron (október 22-23.) meghirdetett verseny az idei évben rekordot döntött, hiszen összesen 99 nevezés érkezett szombaton déli 12 óráig:
- 8 reformétel;
- 18 egyéb gyümölcs-zöldség készítmény (szörp, aszalék, likőr, ecet);
- 33 féle lekvár;
- 6 sós, valamint 34 édes sütemény.

Az öttagú zsűri idén rendkívüli megpróbáltatásnak lett tehát kitéve, hiszen közel 4 órán keresztül kellett kóstolniuk és értékelniük a sok-sok finomságot. Szakmaiságuk azonban nem volt megkérdőjelezhető, hiszen mindannyian szakmabeliek vagy éppen egy-egy terület szakértői:
- Nagy Andrásné Ibolya, Nemescsó
- Zeliska Orsolya, Péklány Kézműves Pékség
- Horváth Flóra, Fecskefészek Gasztroműhely
- Balázs Borbála, Írottkő Natúrparkért Egyesület
- Soproni Attila, Soproni Sütöde

Eredetileg 15.00 órakor lett volna az eredményhirdetés, azonban végül 16.00 órakor sikerült az izgatott versenyzők elé állnia a szervező Írottkő Natúrparkért Egyesületnek, a zsűri tagja, Horváth Flóra pedig méltatta is néhány mondatban a beérkezett "pályaműveket". A dobogós helyezéseken felül mind az öt kategóriában hirdettek különdíjat is, alább olvashatják az eredményeket:

Gyümölcs-zöldség készítmény
1. Cékla tormával – Gyarmati Erzsébet munkája
2. Ízletes rizike, erdeigyümölcs ecetben – Dr. Mentes Katalin munkája
3. Meggyecet – Tóth Miklósné munkája
Különdíj: Birslikőr – Kondicsné Lőb Ildikó munkája

Reformétkek
1. Gombás juhtúrós pástétom – Pungor-Csaba Erika munkája
2. Hidegtál torta – Kovács Dávidné Julianna munkája
3. Lilahagyma chutney – Honvédné Faragó Regina munkája
Különdíj: Sütőtökvaj - Pungor-Csaba Erika munkája

Lekvár
1. Csitkenye lekvár - TÉZSULA
2. Fahéjas birsalma lekvár - TÉZSULA
3. Áfonya lekvár – Fertigné Széll Erika munkája
Különdíj: Currys aszaltszilva chutney gyömbérrel és naranccsal - Kovács Dávidné Julianna munkája

Édes sütemények
1. Huszárcsók - TÉZSULA
2. Marlenka dióval töltve – Bönditzné Siwiec Magdalena munkája
3. Málnás-pisztációs macaron – Dabóczi Alexandra munkája
Különdíj: Vegán zebra kuglóf – Szilágyiné Gasztonyi Eszter munkája

Sós sütemények
1. Káposztás pogácsa - TÉZSULA
2. Tepertős pogácsa - TÉZSULA
3. levendulás kifli - TÉZSULA
Különdíj: Házi kovászos kenyér – TÉZSULA

A verseny díjait az Írottkő Natúrparkért Egyesület mellett a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, a Biotéka - Neudl Marianna, a Soproni Sütöde – Soproni Attila és a Péklány Kézműves Pékség – Zeliska Orsi ajánlották fel.

A zsűrizést követően a finomságokat némi adomány fejében bárki megkóstolhatta az Írottkő Natúrparkért Egyesület standjánál. Dacára a szombat délutáni zord időjárásnak, nagyon sokan részesülhettek az Alpokalja ízeiből...