alpannonia® projektzáró konferencia

2022 június 30-án tartották az alpannonia® projektzáró konferenciáját és sajtótájékoztatóját a partnerek (Tourismusverband Oststeiermark /Geschäftsstelle Region Joglland – Waldheimat/, Wiener Alpen in Niederösterreich Tourismus GmbH, SüdburgenlandTourismus, és a magyar oldali települések képviseletében az Írottkő Natúrparkért Egyesület).

Már 2021. márciusában lefektették egy jövőbeni, a projekt lezárását követő időszakra szóló együttműködési nyilatkozat alapjait a projektpartnerek, mely szándéknyilatkozatot a projektzáró konferencián a Tó-Part Vendégházban a szervezetek képviselői aláírásukkal hatályossá tettek. A megállapodás tárgyát jövőbeni marketingtevékenységek, valamint az útvonal minőségét garantáló fenntartási feladatok képezik.

Fotó: Unger Tamás, Vas Népe


Az Írottkő Natúrparkért Egyesület már az első pályázati időszakban (2007-2013) is részt vett, a projekt célja az alpannonia® túraútvonal turisztikai hasznosításának elősegítése, attrakciók bővítése, meglévő természeti és kulturális adottságok megújítása, a Kőszegi-hegység befektetői vonzerejének ösztönzése, és ezáltal Kőszeg idegenforgalmi profiljának erősítése volt.
A projekt megvalósulását követően Kőszeg, mint az Országos Kéktúra, valamint a Stájerországot, Alsó-Ausztriát, Burgenlandot és Vas megyét összekötő alpannonia® túraútvonal egyik végpontja, a magyarországi bakancsos turizmus egyik végvárává vált.

A 2017-től induló alpannonia® plus projekt célja volt közös koncepció mentén az útvonal optimalizálása és bővítése, a túradesztináció egészére hosszú távú működtetési stratégia megalkotása, az útvonalak minőségbiztosítása és a turisztikai szolgáltatók közösen kidolgozott kritériumok alapján történő minősítése a fenntartható, zöld turizmus érdekében. A natúrparki településeken nagy értékű beruházásokat valósítottak meg 85%-os Európai Uniós és 10%-os Magyar Állami támogatással. A legsikeresebb beruházások és fejlesztések:

- Írottkő Natúrparkért Egyesület: Iránymutató táblákat helyeztünk el a Kőszegi-hegység és a natúrpark főbb látnivalóinál és 8 natúrparki településen.   Megújítottuk az Írottkő tanösvényt. Túracsomag ajánlatokat hoztunk létre, és segédanyagokkal segítjük a turistákat abban, hogy Kőszegről indulva járják be az alpannonia® főútvonalát. A projekt során a túraútvonalat népszerűsítő roadshow kitelepüléseket valósítottunk meg.; animációs tájékoztató és imázsfilmek készültek a túraútvonal osztrák és magyar szakaszairól, különös hangsúllyal az Írottkő Natúrparkra; Jelentősen kibővítettük az alpannonia sárga mellékútvonalát, mely immár egészen Csepregig elvezet.  Két nehézségi fokkal (alpannonia® light és alpannonia® hard) új  natúrparki körtúra mozgalmat indítottunk, mely magyar oldalon 13 natúrparki települést érint.  Az igazolópontokkal-túraútlevelekkel valamint humorral, lélekemelő idézetekkel és természettudományi érdekességekkel ellátott 47 db. térképes táblával színesített körtúramozgalom célja, hogy a turisták ne csak Kőszeget, hanem a natúrpark többi településeit is látogassák, megismerjék. A körtúra mozgalom jelvényeként szolgáló ún. hátizsáktetkókat ugyanis akkor kapja meg a turista, ha mind a 12 (alpannonia® light) ill. 10 (alpannonia® hard) körtúrát teljesíti. Több online marketing elemmel népszerűsítettük túrarendezvényeinket és  információs felületként feltöltöttük az alpannonia.hu honlap magyar nyelvű részét.
A projekt során az egyesület koordinálta, segítette és képviselte a  natúrparki településeket az osztrák-magyar együttműködésben.  
- Kőszeg: a Koronaőrző emlékhely fejlesztése; fejlesztés a Csónakázó-tónál: aqua-alpannonia® bemutatóhely és szabadtéri sportcentrum kialakítása; Ördögárok - geológiai tanösvény kialakítása; országos túrarendezvény, szakmai tanulmányutak szervezése.
- Bozsok: a Kerekes Cukrászda és Üzletház udvarán alpannonia® információs pontot alakítottak ki;meglévő tanösvény részleges felújítása és bővítés az új alpannonia® körtúrákhoz kapcsolódóan pihenőhelyek létesítésével; ökoturisztikai látogatóközpont létesítése a futballpálya szomszédságában.
- Cák: a híres Pincesor szomszédságában álló épületet megvásárolta és alpanonnonia® információs ponttá alakította a község.
- Csepreg: az erdei Rumi-ház felújítása révén kialakításra került az alpanonnonia® információs pont és pihenőhely; komplett pihenőhely és egyben alpanonnonia® park kialakítás a városszéli Attila utcában; a Csepregi szőlőhegy és bor története, természeti és kultúrtörténeti értékek tematikáján „Borongoló” tanösvény létesítése.
- Kőszegdoroszló: Bakancsos szálláshely kialakítása a túraút mentén a Faluház épületének emeletén.
- Lukácsháza: ökoturisztikai bemutató tér és információs pont kialakítása az Alpannonia túraút legdélebbi pontján a Csömötei-kilátó szomszédságában.
Az alpannonia® plus projekt többször meghosszabbításra került.

A projektzáró konferenciáról készült Vas Népe újságcikket az alábbi képre kattintva olvashatják...

Fotó: Unger Tamás, Vas Népe