Aktív családi nap az Írottkő Natúrparkban

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület a Magyar Natúrpark Szövetség az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Nonprofit Kft-vel együttműködésben "Aktívan a Natúrparkokban" rendezvénysorozat keretében szervezte meg 2022. május 14-én szombaton az első "Csömötei csemete napot".

A közösségi élet újraindítása egyik elemeként 2022-ben aktív családi napok elindítását kezdeményezte az AÖFK partnerségben a Magyar Natúrpark Szövetséggel. Az országszerte megrendezendő családi napok célja, hogy megmozgassa a térség lakóit, illetve lehetőséget adjon egy-egy natúrparknak, hogy olyan rendezvényt tartson, amelyen mind a helyiek, mind a turisták megismerhetik a terület természeti vagy épített értékeit. A családi napok fontos része, hogy minél több aktvitásra legyen lehetősége az oda kilátogatóknak.

A "Csömötei csemete nap" reggel 8.00 órakor kezdődött, a Csömötei-kilátótól vezetett túra indult Csömötei-és Pösei-hegy bebarangolására Avas Jenő helybéli túravezető irányításával.

9.00 órakor Kőszegről is indult egy kisebb túratársaság a rendezvényre a Pogány-szőlőhegy és Kőszegdoroszló érintésével Hegyvári Ferencné Magdi vezetésével.

10.00 órától kezdődött a programok java a Csömötei-kilátónál:

- „Pösei Sárkányvadászatra”, játékos tanösvényjárásra kerekedhettek az érdeklődők a sárkány legendája nyomán.
- Natúrparki és környékbeli kézműves piacosok kínálták portékájukat.
- Volt arcfestés és kézműves foglalkozásokon is kipróbálhatták ügyességüket a résztvevők: bőrözés, méhviaszgyertya, fonálmadárka készítés, mézeskalács díszítés, stb...


- Kemencés langallót dagaszthattak az apró gasztronómusok a kilátó alatti Hegypincénél.
- Az Aktív Magyarország standjánál kvízfeladatok megoldásával értékes társasjátékot nyerhettek az érdeklődők.
- Az Írottkő Natúrpark túra-és alpannonia® információs standjánál friss finom szörp és almakóstolót tartottak.
- A "Tisztazöld-Puregreen" kültéri kiállítása mellett szemléletformáló beszélgetéseket tartottak a projekt munkatársai
- A 2021-ben bevezetett, a kilátót is érintő alpannonia® light&hard körtúráit („Kalandos pápaszem” és "Mezők, szántók, erdők") ismerhették meg a kalandvágyó túrázók, és hozzájuthattak túraútlevelükhöz is.
- A Cáki pincesorról érkezett népi gyerekjátékok sok örömet szereztek a gyerekeknek.
- Egy pillanatig sem lankadt az érdeklődés a Holdfény Liget Kalandpark által a kilátónál felállított mászófal és ládatorony, valamint az eMonsteRollerek iránt.


- Egész nap ingyenesen és minden alkalommal tömött kocsikkal közlekedett a Dottó-kisvonat Lukácsháza és Gyöngyösfalu látványosságaihoz.
- Egymás után érkeztek az érdeklődők a Debreczeni család tanyasi gazdaságába az állatokhoz.
- 11 órakor kerékpártúra is indult Kőszegről Katona Szilveszter kerékpáros túravezetővel, népes bringás társasággal.

Lukácsháza Község Önkormányzata rendkívül sok segítséget nyújtott a megvalósításban a szervező Írottkő Natúrparkért Egyesület munkatársainak. Több mint 300 főnek sikerült finom ebédet szolgáltatni helyben készült lángos és gulyás formájában, a lukácsházi önkéntes hölgyek újfent kitettek magukért.

Ebéd után Varga László erdész tartott beszélgetős előadást, majd délután több ízben is láthattuk a Marton-Szállás Lovas-és íjászbemutatóját.

A világszerte ismert kötélugró, Bánhegyi Adrienn Jumpplus Ugrókötél Akadémiája látványos bemutatóval kedveskedett, standjukon egész nap érdeklődhettünk a kötélugrás rejtelmeiről.

A délután további részében relaxációs zenével családi jóga várta a kicsiket és nagyokat egyaránt Mentesné Básztler Bernadett jógaoktató vezetésével a zöld pázsiton.

A rendezvény szervezői komoly hangsúlyt fektettek a hulladékmentesség megteremtésére, ennek érdekében üvegpoharak és üvegedények álltak mindenki rendelkezésére, aki szörpöt vagy ebédet fogyasztott.

Csodaszép napos-nyárias időben zajlott a rendezvény, nyitástól a zárásig gyakorlatilag teltházzal, többórás elfoglaltságot kínálva a programra érkező családoknak. Első alkalommal került megrendezésre, de könnyen lehet, hogy hagyományteremtő esemény lesz Lukácsházán a "Csömötei csemete nap"...

A RENDEZVÉNYRŐL KÉSZÜLT VIDEÓFELVÉTEL AZ ALÁBBI KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG.