25 ÉVESEK LETTÜNK

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület 1997 április 17-én alakult, idén április 22-én pedig már a 25. éves jubileumunkat ünnepeltük kétnapos rendezvénysorozatunkon.

Április 22-én pénteken a "Föld napján" erősen hegyvidéki, tavasziasan csapadékos időjárást fogtunk ki, mely tulajdonképpen kedvezett is egynémely programpontnak.

Délután 14.00 órakor kezdődött az ünnepségsorozat. Először sajtótájékoztató keretében mutatták be a Tisztazöld-Puregreen projekt munkatársai a Fő téri juharfa köré felállított 16 fatáblából álló, kétnyelvű, kör alakú vándor-installációt, mely a hulladékmentes életvitelre és a "javíttasd meg és használd újra" szemléletmódra kívánja irányítani figyelmünket.

15.00 órakor a Jurisics Vár bejáratánál gyülekezett a jubiláló Írottkő Natúrparkot ünneplő közönség, köztük natúrparki polgármesterek, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az Őrségi Nemzeti Park munkatársai, és natúrparki tagság. A 25 éves ünnepségsorozat részeként a Jurisics Vár mellett, egyben a kéktúra útvonal mentén két őshonos gyümölcsfát ültetett osztrák oldali partnere és további segítők munkájával az egyesület. Az eseményen részt vett a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke, dr. Pető Péter is. Kőszeg város tervei alapján ez a fasor a közeljövőben teljesen megújul, további gyümülcsfákat fognak ide ültetni a mostani galagonyák helyett.

A jubileumi ünnepségsorozat következő programpontja a Fő téri, 2021-ben felújított Tourinform irodában tartott natúrparki kiállításmegnyitó volt. A kiállítást, mely a natúrpark negyedévszázados történetét – múltját, jelenét és részben a jövőjét is – hivatott bemutatni, Schrott Tamás, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke nyitotta meg. Beszédet mondott továbbá dr. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal vezetője, dr. Pető Péter a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke, Básthy Béla, Kőszeg város polgármestere. Vas Megye Önkormányzatának Közgyűlése elismerő oklevelét adta át egyesületünknek dr. Balázsy Péter Vas Megye Önkormányzatának hivatalvezetője.


 

A május 30-ig látogatható időszakos kiállításon bemutatószekrény – kihúzható kiállítás, kétoldalú domborzati terepasztal és számos tematikus tabló várja a látogatókat.

A megnyitó után a Hotel Írottkő*** aulájában natúrparki helyi termékek és kézműves munkák rögtönzött kiállítása mellett a Kőszegi Vonósok tavaszi muzsikáját élvezhették a megjelentek. A későbbiekben a hotel konferenciatermében a natúrparki települések polgármesterei és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az egyesület további tagjai közös szándéknyilatkozat aláírásával erősítették meg, hogy folytatni kívánják együttműködésüket. Beszédet mondott dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti park igazgatója, Bakos György, az Írottkő Natúrparkért Egyesület előző elnöke, valamint Engelbert Kenyeri, a Geschriebenstein Naturpark osztrák elnöke.

Szombaton a természetjárásé volt a főszerep: reggel 8.30 órakor gyalogtúra indult Velembe illetve a 40km-es kerékpártúra rajtja is ekkor volt. A Veloregio projekt keretében újratáblázott Írottkő Natúrpark kerékpárúton egészen a rohonci madármegfigyelő toronyig tekertek a résztvevők, majd onnan vissza a Pogány-szőlőhegyre, ahol a városból 11.00 órakor indult családi csapat is csatlakozott az így már nagy létszámú bringatúrához. A túra során ismeretterjesztő előadások és gasztronómiai különlegességek várták a résztvevőket.

Összegezve tehát gazdag programkínálattal ünnepeltük az Írottkő Natúrparkért Egyesület fennállásának 25. évfordulóját. Bízunk benne, hogy a lendület kitart még legalább negyed évszázadig!

A natúrparki jubileumról készült VasNépe újságcikk ide kattintva olvasható...

A natúrparki jubileumi faültetésről készült VasNépe képgaléria ide kattintva lapozható...

A natúrparki jubileumi kiállításmegnyitóról készült VasNépe képgaléria ide kattintva lapozható...