Turisztikai Műhely

Kőszeg és Írottkő Natúrpark

Kőszeg, 2017. szeptember 6. 16.00-18.00

 

31 résztvevő gyűlt össze az Írottkő Natúrpark térségéből turisztikai műhelymegbeszélésre: turisztikai vállalkozók, szállásadók és szolgáltatók, az érintett intézmények és az önkormányzat munkatársai.  A megvitatott témakörök:

-          az idei turisztikai főszezon tapasztalatai,

-          a beadásra előkészített TOP turisztikai pályázat ismertetése,

-          őszi, téli összehangolt akciókról és a 2018-as turisztikai évről.

Az idei turisztikai főszezon és a nyári akciók értékelése

Nem is kell program nyárra, hiszen akkor úgyis csordultig van minden szállás Kőszegen – indította az értékelő hozzászólások sorát Gulyás Ernő, a Sziget vendégház tulajdonosa. Őszre és télre kellenek programok, akármilyen kicsik is, amikor a vendégek nem tudnak kimenni a hegyre, gyakran esik és hideg van.

Ezt az „alapüzenetet” többen is megerősítették, de azért Keszei Andrea a zsirai Napvirág vendégház tulajdonosa hozzátette: ma már olyan programverseny van a települések és térségek között, hogy ha nem lenne program, akkor nagy valószínűséggel abban az esetben se jönne ide vendég, ha végül is ténylegesen egyetlen programon sem vesz részt itt tartózkodása alatt.

Ezt alátámasztotta a Tourinform nyári bemutatkozása Bükön is, mert bármilyen vonzó is volt a történelmi kisváros, a hűvös hegyvidéki paradicsom, legtöbbször egy-egy délutáni vagy esti program vagy konkrét ajánlat volt az, amely Bükfürdőről Kőszegre indulásra késztette az ottani pulttól az egyéni érdeklődőket. Akik számosan voltak, és ez szerencsére meg is látszott a térségben. Az idén a tavalyinál több cseh csoport jött idegenvezetővel, és osztrák és német vendég is bőven érkezik Kőszegre és a Natúrparkba. A tavalyi elvert termésre egy kis gyógyír volt Láng Józsefnek, hogy az idén nőtt a palackozott borok értékesítése, és több csoport érkezett már a borkostolókra is.

A július volt a legerősebb. Jeszenszky Zsuzsának, az Alpokalja panzióban 11 év óta az idei július volt a legerősebb hónapja. Ugyanezt hangsúlyozta Szőnye Péter, Holdfényliget is, akik több új, induló szolgáltatást is bevezettek „parkon kívül”. Bakos György megerősítette a nyári szezon dinamizmusát, de lát még teret a szállásadók és a turisztikai szolgáltatók közötti kapcsolatok erősítésére. Szerinte, ugyancsak nagy segítség lenne, ha az idegenvezetők felhívnák a látogató csoportok figyelmét a vezetések végén a vásárlási lehetőségekre. Ehhez Pócza Zoltán a várbelépési lehetőséget tette hozzá.

A múzeumban és a várban is mozgalmas az év: a kevesebb hosszú hétvége ugyan meglátszik a forgalmon (augusztus végéig mintegy 8-10 százalékkal volt alacsonyabb a látogatottság, mint tavaly ilyenkor), mert egy-egy hosszú hétvégén akár ezer látogató is betér. Jövőre öt ilyen hosszú hétvége lesz, ami különösen erős, összehangolt felkészülést kíván a résztvevők részéről.

A turisztikai menedzser megköszönte a résztvevők, és még legalább 12 vállalkozó együttműködését, akik jelentősen hozzájárultak az idei összehangolt nyári akciók megvalósításához.

A szezon értékelése során a hiányokról is szó esett. Nagyon fájlalják sokan, hogy „nevéhez hűtlenül” csónaktalan a Csónakázó tó, és a tó környéke is rendezésre vár.

Felmerült a munkaerő kérdése is. Ma már lasszóval sem lehet munkatársat találni. A következő évek legnagyobb kihívása lesz ez! Reményi Anita, ha visszafogottan is, de biztatott: a foglalkoztatási paktum keretében lehet átképzésre és foglalkoztatásra is támogatást kérni.

Básthy Béla alpolgármester elmondta, hogy nő az idegenforgalmi adó bevétel, annak ellenére is, hogy nagyon sok szálláshelyet Ausztriában dolgozó magyarok foglalnak el, akik ezért nem fizetnek idegenforgalmi adót. Az idei Ostromnapok megrendezésében ugyanakkor számos olyan kérdés merült fel, amelyre még az idén választ kell találni ahhoz, hogy a jövő év előkészítése megfelelő időben megkezdődhessen.

A műhelybeszélgetésen részt vett Tóth Gábor is (Tóth pincészet), akik évek óta működtetnek zenés udvart. Támogatta a vállalkozói összefogást. Most, mellettük a Főtéren is megjelentek a zenés esték. Azért van még mit erősíteni a kőszegi zenei éven! Ha a meglévő, változatos zenei kínálatot összefogjuk egy Kőszegi zenei év ívébe, és ez kiegészülhet egy, nyári szezoni stabil zenei kínálattal, akkor Kőszeg nagyon gyorsan a zenei élet megbecsült városává válhat. Az olyan kezdeményezések, mint a Gráf Zsuzsa által szervezett idei Kodály-ünnep, és a Mizsei Zoltán, FTI által szervezett Hangzó város nap fontos mérföldkövek lehetnek ebben. És ne feledjük, milyen közel is van hozzánk Liszt Ferenc szülőháza, és Léka is, amely ugyancsak fontos zenei események helyszíne is…

 

A térségi összehangolt információs rendszert és turisztikai fejlesztéseket támogató, készülő TOP turisztikai pályázatról

Wächter Balázs, meghívott szakértő ismertette, hogy milyen összehangolt turisztikai fejlesztésre készül a város és a Natúrpark. Szeptemberben kerül benyújtásra az a 300 millió forintos pályázat, amely:

-          a teljes Natúrpark térségre kiterjedő átfogó turisztikai információs és tájékoztató rendszert épít ki, amelynek fókuszpontja a Főtéren egy igazi vendégfogadó Látogatóközpont lesz, ahol maketteken és képernyőn is megtervezheti majd egyéni programjait az idelátogató turista.

-          megújítja a vár és a város rendezvény-infrastruktúráját, amely a partner települések által is használható lesz.

-          kisebb léptékű történelmi érték bemutató fejlesztéseket támogat, és

-          a Rőtivölgyi utcától az osztrák határig vezeti a kerékpárutat, megteremtve a magyar és az osztrák oldali kerékpárút-hálózat biztonságos összekapcsolását.

Huber László polgármester reméli, hogy ez a program és a folytatódó KRAFT fejlesztések, a Festetics/Chernel palota, a Bálház és a Bencés rendház is lendíteni fog a belváros vonzerején.

Pócza Zoltán, a város hivatalos honlapját kezelő intézmény vezetője elmondta, hogy a Kőszegi képviselőtestület jelentős összeget hagyott jóvá arra, hogy a város hivatalos honlapján koncentráltan találhassák meg az idelátogatók a turisztikai tartalmakat! A honlap februárig magvalósítandó turisztikai továbbfejlesztése egyben jó előkészítése is lehet az ismertetett TOP fejlesztésnek.

 

A 2018-as évre és közvetlenül az előttünk álló öszi-téli turisztikai szezonra való összehangolt felkészülés szüksége

Összeállt Kőszeg és a Natúrpark legfontosabb 2018. évi eseményeinek gerince. Januárig ez még kiegészülhet számos, addig körvonalazódó eseménnyel.

Ősszel is számos feladat vár, meg kell erősíteni az őszi-téli kínálatot.

Ebben segíthet, a várhatóan az ősszel megnyíló jégcsarnok, amely nemcsak a helyieknek, de a turistáknak is kiváló szórakozási lehetőséget nyújthat. Legközelebb Zalaegerszegen és Győrben van ilyen csarnok, úgyhogy érdeklődés lehet iránta akár Szombathely-Sárvárról is.

Szó esett az advent előkészületeiről, egy esetleges szilveszteri-újévi koncertről, lehetséges őszi-téli új rendezvényekről, a nyáron megkezdett büki jelenlét megerősítéséről is… és főleg arról, hogy mindezekről jó lenne még többször és kiadósan beszélgetni, így az elképzeléseket ötletből fokozatosan megvalósuláshoz segíteni. Erre a résztvevőknek várhatóan a legalább október végéig tartó alpokaljai turisztikai szezon után lesz majd, lehet majd ideje.

Egyebekről

A turisztikai menedzser vállalta, hogy a megvitatott kérdések összefoglalása mellett, megküldi a meghívót kapott személyeknek a következő dokumentumokat:

-          a 2018-ra tervezett rendezvények tervezett időpontjait,

-          a foglalkoztatási paktum keretében a turisztikai vállalkozók számára is hozzáférhető képzési és foglalkoztatási támogatások körét (Reményi Anita által megküldött mellékletet),

-          a kérdőívet (amelyet azóta a jelenlévők között volt, aki kitöltött és megküldte a Tourinformba).

A műhely zárásaként, a Láng József által felajánlott kék szőlő és pogácsa mellett, volt még lehetőség beszélgetésre, valamint a Főtéren felállítani tervezett többnyelvű turisztikai irányító-tábla tartalmának az egyeztetésére.

Közvetlenül a műhelybeszélgetés lezárását követően, még a helyszínen többen jelezték, hogy szükséges lenne ebben a körben, vagy kisebb tematikus kérdésekkel foglalkozó csoportokban folytatni a műhelymunkát. Következő beszélgetések teret adhatnak egy-egy kérdés mélyebb megvitatásának. Ilyen felmerült kérdések:

-          Az adventi időszakról Kőszegen és a Natúrpark térségben;

-          A kereskedelmi szállásadóknak (először a kiemelt turisztikai térségekben) megnyíló szálláshely-fejlesztési pályázatokról, és az azokra való felkészülésről.

-          A téli turisztikai szezon esetleges újabb, vagy meglévő és eddig nem kommunikált programjainak és attrakcióinak egyeztetéséről.

Készítette: Győrffy Gábor