Lukácsháza

Írottkő Natúrpark

Blaue Berge
Szent Antal kápolna
Sonnenuntergang
Csömötei-kilátó
Wasserlilien
Faharangláb
Faharangláb

Az 1100 lakosú település Körjegyzőségi központ, további 4 településnek- Gyöngyösfalu, Kőszegpaty, Nemescsó, Pusztacsó - is igazgatási központja. A települést keleten sík mezőgazdasági területek, míg nyugaton dombok, hangulatos szőlőskertek határolják. A község határában kelta, római és avar kori leletek kerültek elő. Határában haladt a római kori néven Borostyánkő útnak nevezett kereskedelmi út, a szőlőhegy északi végében pedig avar kori temető sírjai kerültek elő, jellemzően lovassírokkal. A feltárás részleteiről és a falutörténet más vonatkozásairól információs tábla tájékoztatja az idelátogatót. Régen három település volt: Lukácsháza, Kiscsömöte és Nagycsömöte. Kiscsömötét 1936-ban, Nagycsömötét 1950-ben csatolták Lukácsházához.

 Írásos oklevél először Nagycsömötét (Chemetey) említi 1283-ban, majd 1412-ben Lukácsházát (Lukachhaza). A temetőben, az egykori nagycsömötei részen álló Szent Rókus római katolikus templom 15. századi eredetű, amelyet Nádasdy Tamás építtetett át a pestisjárvány idején. A barokk stílusú épületet, 1860 körül romantikus stílusban, részben átalakították. A kápolna ajtónyílása fölött egy félköríves lezáródású szoborfülkében Szent Rókus - a pásztorok védőszentjének - szobra áll. Ez világosan mutatja, hogy építésekor a falu lakosságának fő foglalkozása az állattenyésztés volt. 

A lukácsházi Szent Antal kápolnát 1939-ben szentelték fel, Páduai Szent Antalról nevezték el. Ókeresztény stílusban épült. Gyönyörű a fakazettás mennyezete, a kovácsoltvas csillárja, tabernákuluma és az oltár kovácsoltvas gyertyatartói. 1939-ben helyezték el az árkádok alá, a templom falára az első világháború hőseinek az emléktábláját, majd 1990. május 13-án került melléje a második világháború áldozatainak emléktáblája. A kiscsömötei haranglábat 1867-ben építtette a falu lakossága, a gazdaközösség tulajdonát képezte. Ebben az időben Nagycsömötén és Lukácsházán fából készült szoknyás haranglábak álltak. Ez a harangtorony téglából és kőből épült, benne egy oltárt helyeztek el, melyet a nyári időszakban mindig friss virággal díszít a község lakossága.

 Nagycsömötei harangláb: a Nagycsömöte-Bihari utcák kereszteződésében álló harangláb 1940-ig zsúpos fecskendőház volt, ekkor átépítették: benne a csendőrpihenőn, a két beálló helyen kívül egy harangtorony is épült. A régi szoknyás faharanglábat lebontották, és a harangot átvitték az új harangtoronyba. A tűzoltószertár ma a községgondnokságnak ad helyet. A harangtorony oldalán található az I. és II. világháború áldozatainak emlékműve, Tornai Endre András munkája.

 Faharanglábak: a mai Kossuth Lajos utca 31. számú ház előtt állt az 1700-as évektől egy hatszögletű fából készült harangláb, amely 2008-ban pár méterrel távolabb, a Gyöngyös patak partján épült újjá. Nagycsömötén, a mai Nagycsömöte utca 85. számú ház előtt állt 1940-ig az a négyzet alakú szoknyás harangláb, amely a 87-es főút és a vasút közötti területen épült újjá. A harangláb szoknyáját és a harang feletti sisakot fazsindely fedi. Az újjáépült haranglábak új, 50 kg-os bronz harangjai lengyel mesterek munkája. Biotájház: egy az 1900-as évek építészeti stílusában megépített, teljesen tájhű, a Hegyalja hagyományait őrző majorság, jelenleg átépítés alatt áll.
A Sebes Pisztráng Tanösvény a horgászoknak nyújt feledhetetlen élményt.

LUKÁCSHÁZA TELEPÜLÉSRŐL 2020-BAN KÉSZÜLT HELYI ÉRTÉKTÁR LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON AZ ALÁBBI KÉPRE!

 

Polgármesteri Hivatal: 94/568-028