Turistatérkép

Stefan Blaguss és Rene Radosits

2020. szeptember 24., csütörtök [tovább]

Gasztronómia a művészetekben

2020. október 16., péntek [tovább]

Natúrpark programajánló füzet 2020

2020. március 01., vasárnap [tovább]

Közlemény: koronavírus

2020. március 01., vasárnap [tovább]
további hírek ->
 

Túravezető képzés Stájerországban

Július utolsó hetében az Írottkő Natúrpark 3 önkéntese (Katona Linda, Rozgonyi Filoména, Hegyvári Ferenc) osztrák túravezető képzésen vett részt a stájerországi Sankt Kathrein am Hauenstein település közelében az alpannonia plus projekt keretében.A hivatalos osztrák túravezetői igazolványt kiadó szervezet - a VAVÖ (Verband alpiner Vereine Österreichs) – 2018-as alapképzést követően idén a második modulban a résztvevők a tavaly megszerzett, és új tipográfiai ismeretek elmélyítésével, megtanulták milliméter pontosan meghatározni a térképen aktuális helyzetüket, gyakorlatban fejlesztették elsősegélynyújtó képességüket, meteorológiai tudást szereztek, és a túravezetők jogi felelősségével kapcsolatos tudnivalókról informálódtak.

A terepgyakorlaton ismeretlen területen kellett a leendő túravezetőknek felváltva vezetni, helyi jellegzetességekről informálni és biztonságosan eljuttatni a célállomáshoz a képzés résztvevőiből álló csoportot. Itt a kommunikációs feladatok gyakorlása mellett nagy hangsúlyt helyeztek az oktatók a meteorológiai ismeretekre és a túrákon előforduló váratlan helyzetek kezelésére is.

Az "osztályterembe" visszaérkezve minden nap este 9 óráig tartottak az elméleti oktatások. A különféle domborzati viszonyok begyakorlása, azok térképről történő és a valóságban is sikeres felismerése fontos szempont volt, hiszen a későbbiekben diákjainknak ezen ismereteik alapján kellett a menetidő, távolság, szintkülönbségi adatok megadásával egy adott túraútvonalat lerajzolniuk.

Az 3 osztrák és 3 magyar résztvevő a 4. napon a délelőtti terepgyakorlati vizsgát követően délután 5 különböző szakterületen sikeresen abszolválta a követelményeket, kitartó munkájuk eredménye a VAVÖ osztrák túravezetői igazolvány elnyerése lett.

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület munkaszervezete szívből gratulál újonnan képesített túravezetőinek, egyben sok-sok élményben gazdag csoportos kirándulást kíván a Kőszegi-hegységben, valamint az alpannonia túraútvonal különböző szakaszain.


Fájlok:
oklevel.jpg515 K