NATÚRPARKI VETÉLKEDŐ

AKTÍVAN A NATÚRPARKBAN – natúrparki vetélkedő 2019

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület 2019. január közepén nyolcadik alkalommal hirdette meg natúrparki vetélkedőjét. 2012-ben az Írottkő Natúrpark megalakulásának 15. évfordulója adott apropót arra, hogy vetélkedősorozatot indítsunk. „Minél többen minél többet” ez a szlogen, mely összefoglalja célunkat: minél szélesebb körben ismerje meg a lakosság, a diákság a natúrpark természeti és kultúrtörténeti értékeit. Célunk, hogy a natúrparki alapismeretek mellett gyakorlatban is vegyenek részt a vetélkedőre jelentkezők a natúrparki programokban, társadalmi akciókban, kovácsolódjanak szoros közösségek, ezáltal is erősödjön a natúrparki identitás. Az elmúlt évek alatt több mint 200 csapatban több mint 1300 gyermek, és családtag játszott velünk.
2019. januárjában három korosztályban és három fordulóban hirdettünk versenyt. Az elméleti és gyakorlati feladatokat követően hat alsós és hét felső tagozatos csapat mérette meg magát az április 6-i döntőn. A többállomásos szabadtéri versenyen csapatban kellett versenyezni, ami közösségi szellem kialakítására sarkallta a háromfős csapatokat. Az állomások eléréséhez részletes útvonalleírást tartalmazó térképet kaptak a résztvevők; a kérdések érintették a natúrpark védett növényeit, állatait, a helyi termékeket, helytörténetet, volt kérdés gyógynövényekről, túrázásról, túrajelekről, kilátókról, kiemelt kirándulási célpontokról, az Írottkő Natúrpark forrásairól, vizeiről, a magyarországi natúrparkokról. A kérdéseket az Írottkő Natúrpark menedzsmentje, munkatársai állították össze, köszönet érte minden munkatársnak: Győrffy Gábornak, Horváthné Korom Zitának, Kiss Tamásnénak, Rezner Hajnalkának, Somogyi Györgynének, Tilhof Tamásnak, Bakos Mártonnak, Bakos Györgynek és az állomásokon a szolgálatot teljesítő Somogyi György, Fogarasi János, Vértes Ildikó és Katona Linda önkénteseknek.
Az alsós versenyzők közül Gyöngyösfaluból, a dr Tolnai Sándor általános iskolából érkezett az összes alsós nevezés. Tisztelet és köszönet érte az iskola vezetésének, felkészítő tanároknak, kísérő családtagoknak. A felső tagozatos gyermekek három kőszegi intézményből érkeztek: a Bersek József, a Béri Balog Ádám Ált. Iskolából és a Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Intézetből. A felső tagozatos nyertes csapat automatikusan bejutott az Országos Natúrparki Döntőbe. Az országos versenynek története van, amit az Írottkő Natúrpark hívott életre. 2017-bn ünnepeltük alapításunk 20. évfordulóját, ennek kapcsán találtuk ki az országos döntőt. Felkértük a natúrparkokat, hogy a kőszegihez hasonlóan ők is szervezzék meg a maguk natúrparki elődöntőit, és a nyertes csapatok mérjék össze tudásukat egy országos versenyen. Az évforduló évében ez Kőszegen került megrendezésre, majd tavaly a Pannontáj-Sokoró Natúrpark Győrzámolyban vállalta a szervezést. Idén a Cserhát Natúrpark az országos döntő rendezője, ami Hollókőn kerül megrendezésre május közepén. Ezek alapján büszkén mondhatjuk, hogy kezdeményezésünk hagyománnyá vált. Tavaly az Országos Natúrparki Vetélkedő nyertese a kőszegi Bersek József Általános iskola csapata volt – ők az idei nyertesek is. Igen ügyes, nagyon alaposan felkészült diákokról van szó, akik szívesen megmérettetik magukat. Szívvel-lélekkel támogatja őket felkészítő tanáruk, Kovácsné, Zsolt Andrea. Idén az Írottkő Natúrpark támogatásával utazik a nyertes csapat kísérőjükkel Hollókőre, az országos versenyre.
Gratulálunk minden résztvevőnek, minden nyertesnek a versenyen való közreműködésért. Külön köszönet a felkészítő tanároknak munkájukért.Köszönetet mondunk szponzorainknak, akik támogatásukkal színesebbé tették a nyertesek, és felkészítőik ajándékozását
 
Írottkő Natúrparkért Egyesület; Szombathelyi Erdészeti Zrt; Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága; Bechtold István Látogatóközpont; Büki Gyógyfürdő Zrt
Városi Múzeum, Kőszeg; Kemenes Vulkánpark, Celldömölk; Cerka Bt, Kőszeg;
Bozsoki Kerekes cukrászda; Szőnye Péter, Holdfényliget; Apró ötletek boltja, Kőszeg; Savaria Múzeum, Szombathely; Takács Péter Kőszegszerdahely; Szemerédi Mária, Kőszeg; Kóczián Józsefné, Kőszeg; Tóth Péter, Kőszeg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület vetélkedőt hirdet a magyarországi natúrparkokról iskoláknak, családoknak és baráti társaságoknak.

A vetélkedő a következő 3 hónapban egy-egy feladat megoldását követőena döntővel fejeződik be.
A versenyző csapatlétszám 3 fő lehet!

Jelentkezni az első feladat és a kitöltött jelentkezési lap beküldésével lehet 2019. január 31-ig!
A jelentkezési lap letölthető a www.naturpark.hu weboldalról, vagy személyesen átvehető a Natúrpark-Tourinform irodában (Kőszeg, Fő tér 2.)

1. feladat:
Minden korosztályból jelentkező csapat készítsen rajzot, fotót (max 10 db), kisfilmet (max.3’), vagy rövid leírást (max.4 oldal) az Írottkő Natúrpark téli természeti szépségeiről, fáiról, növényeiről, állatairól.

Nevezési kategóriák: 
- általános iskola alsó tagozat (1-4. osztály)
- általános iskola felső tagozat (5-8. osztály)
- családi és vegyes csapatok (minden felsőbb korosztálynak)

A vetélkedő döntője kalandos szabadtéri túra lesz, amelyet 2019. április 6-án, szombaton 10.00-15.00 óra között rendezünk Kőszegen és környékén.
A nyertes, felső tagozatos, 3 fős csapat 2019. május 18-19. között Hollókőn képviseli az Írottkő Natúrparkot a III. Országos Natúrparki Vetélkedő döntőjén.
Az országos döntőn kizárólag az Írottkő Natúrpark térségéből érkező csapat vehet részt!

Az ajánlott felkészülési anyagok a Natúrpark/Tourinform irodában ingyen átvehetők:
- Írottkő Natúrpark Kalauz
- Írottkő Natúrpark térkép
- Tanösvények az Írottkő Natúrpark területén
- Az Írottkő Natúrpark természetvédelmi kisokosa
- Az Írottkő Natúrpark jellegzetes állatai és növényei
- A Nagy Fafilm megtekintése (a film a YouTube-csatornán szabadon megtekinthető):
https://www.youtube.com/watch?v=mHctCJRtX40

Az általános iskola alsó tagozata kivételével a felső tagozatosok és családi vegyes csapatok részére a magyarországi natúrparkok anyagai megismerhetőek a www.naturparkok.hu/naturparkok/naturparkok-magyarorszagon oldalon.

A Koppányvölgye Natúrpark információi elérhetőek:
https://koppanyvolgy.com/

Szigetköz Natúrpark háttértanulmány:
https://www.naturparkok.hu/szovetseg-bemutatasa/dokumentumok

Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark: https://www.naturparkok.hu/hireink/megalakult-hazank-11-naturparkja-a-felso-bacska-homokhat-naturpark

Kapos-hegyháti Natúrpark:
www.kaposhegyhatinap.hu

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktívan a Natúrparkban vetélkedő 3. fordulója is lezajlott és megszülettek az eredmények. A csatolt táblázatban olvashatóak a helyezések és a pontszámok.
Ennek alapján a 2019.április 6-án, szombaton megrendezésre kerülő döntőre 6 alsós és 7 felső tagozatos csapatot hívunk meg.
Gratulálunk minden versenyzőnek, helyezettnek, és felkészítő tanárnak!

A rendezvényt támogatja a TOP-5.3.1-16-VS1-2018—00011 azonosítószámú
Sokszínű együttélés – helyi identitás és kohézió erősítése közösségfejlesztési módszerekkel projekt
Otthonunk az Alpokalja programsorozat – Az Írottkő árnyékában alprogramja