Turistatérkép

Virágnéző andalgás

2022. május 28., szombat [tovább]

Alkalmazkodó gyümölcsészet

2022. május 16., hétfő [tovább]

Gyümölcsész Nap

2022. május 28., szombat [tovább]

Gyereknap és májusfa kitáncolás

2022. május 29., vasárnap [tovább]

MÁJUSI PROGRAMOK

2022. május 01., vasárnap [tovább]
további hírek ->
 

Ízek az Alpokaljáról

2021. október 16-17-én került megrendezésre Kőszegen immár 20. alkalommal „A Natúrpark ízei, gasztronómiai fesztivál, Orsolya-napi vásár”.

A pazar őszi hétvége gyönyörű időben telt. A programokkal, árusokkal, civilekkel, sütő-főző szervezettekkel teli 2 nap a történelmi belváros minden kiemelt helyszínén a Jurisics-várban, a várárokban, a Jurisics-téren, és a Fő-téren is elérhető volt.

A sok kóstolni való mellett az Írottkő Natúrparkért Egyesület évek óta meghirdeti „Ízek az Alpokaljáról” elnevezésű, háziasszonyoknak szóló versenyét, melyben az édes és sós sütemények és a becsesen őrzött családi receptúrák alapján készült lekvárok mellett felvonultattak savanyúságokat, szendvicskrémeket, aszalékokat, gyümölcskocsonyákat, kompótokat és más házi finomságokat. A három tagú zsűrinek az idei évben nem volt könnyű dolga, a nagy számú nevezés és az igen finom különlegességek miatt.

Gyöngyszemek az Orsolya-napi vásáron

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület a helyi lakossággal együttműködve 2020-ban a Natúrpark több településén összegyűjtötte a „Leader program” keretében a települések Gyöngyszemeit. A féltve őrzött gyöngyszemek gasztronómiai, kézműves remekeit ez évben együtt tártuk a nagyközönség elé a 2021-es „Orsolya-napi vásáron”. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal és a Magyar Natúrpark Szövetséggel együttműködve a „Civil Ízek Utcájában”, a vár melletti Diáksétányon mutatták meg a Natúrparki Gyöngyszemeket. Szombaton a gyerekek találkozhattak a mesetúráról ismert Szala Bandival és családjával, majd ismereteket szerezhettek a klímaváltozás hatásairól is. A települések mellett a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a Vár külső udvarán standdal várta vasárnap a látogatókat.

A várudvarban az Írottkő Natúrpark standjánál a vásár mindkét napjának délutánján lehetőség volt a Natúrpark ízeiből a zsűrizett finomságok kóstolására, megvásárlására.
Az Írottkő Natúrparkért Egyesület 5 kategóriában díjazta a verseny résztvevőit, és különdíjakat is osztott. Az ajándékokat az Egyesület valamint a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, továbbá a kőszegi Biotéka és Török Rita kézműves biztosította.

EREDMÉNYEK
      Gyümölcskészítmény:
1. Nucz Petra – Csípős paprika ecetes lében
2. Nucz Petra – Svéd uborkasaláta
3. Gyarmati Erzsébet – Céklasaláta

Reformétkek:
1. dr. Mentes Katalin – Szilvás chili szósz
2. Mayer Diána – Padlizsánkrém
3. Teki – Zakuszka

Lekvár:
1. Gyarmati Erzsébet – Zöldparadicsom lekvár
2. Tóth Miklósné – Somlekvár
3. Teki – ÁfonyalekvárÉdes sütemények:
1. Kohlné Tas Katalin – Jugo-szelet
2. Nagy Lívia – Őszi kavalkád
3. Berek Panni – MacaronSós sütemények:
1. Bönditzné Siwiec Magdalena – Sós gofry
2. Bokorné Dallos Szilvia – Tökmagos krumplis pogácsa
3. Nemescsói Tézsula – SörkifliKülöndíjas:
1. Teki – Bianka szőlőmust
2. Nemescsói Tézsula - Zöld dió kompót
3. Horváth Csilla – Homoktövis lekvár gesztenyével
4. Somogyiné Katalin – Gyümölcskenyér
5. Kovács Dávidné Fehér Julianna – "Pálinkás túlóra" torta