Turistatérkép

Stefan Blaguss és Rene Radosits

2020. szeptember 24., csütörtök [tovább]

Gasztronómia a művészetekben

2020. október 16., péntek [tovább]

Bálok Kőszegen

2020. január 11., szombat [tovább]

Concordia Bál

2020. február 22., szombat [tovább]
további hírek ->
 

Fantasztikus ajánlatok osztálykirándulóknak!

#kirándulunk

Fantasztikus csomagajánlatokkal várja Kőszeg és az Írottkő Natúrpark az osztálykirándulókat, a családokat, és a kiránduló csoportokat!

A részletes ajánlatokat cikkünk alatt találja.

Örökmozgók a gyerekek? Nehéz lekötni a figyelmüket az iskola falai között? Igazi életre szóló élményt szeretne szerezni osztályának, családjának, barátainak?

#kirándulunk címen Kőszeg és az Írottkő Natúrpark visszautasíthatatlan csomagajánlatokat kínál osztálykirándulások-diákcsoportok számára.

A Natúrpark területén összesen 8, egyenként 30-200 fős diákcsoportok fogadására alkalmas szálláshely (diákszálló, kollégium, panzió) várja a kalandra mindig éhes társaságokat. Különlegesen a diákság igényeinek megfelelően kialakított programjainkat saját kedvük szerint kombinálhatják: kezdetnek egy igazán izgalmas Kőszegi Kulturális Kincskereső, de erdei iskolától a városnézésig, múzeumlátogatástól a kalandparkig, túrázásától az akciófilmbe illő toronymászásig rendkívül sok lehetőség közül válogathatnak!

Kőszegen minden kalandor megtalálja számítását. A kedvezményes csomagárakba ellátást is építhetünk (előre egyeztethető menükkel, akár gyógynövény-és teakóstolással), hogy ezzel se kelljen Önöknek dolgozniuk. A mindig varázslatos Kőszeghegyalján a programok nagy része is időjárástól-évszaktól függetlenül garantált. Az oldal alján (fénykép alatt) található letölthető ajánlatok Önöket is meggyőzik, a részletes böngészést követően pedig már el is kezdhetik legújabb kirándulásuk összeállítását.

További információ: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Tourinform Iroda 9730 Kőszeg, Fő tér 2.Tel.: 06 94/ 563-120
E-mail: ine@t-online.hu, irottko.naturpark@gmail.com
Web: www.naturpark.hu  

Magyarország ékszerdoboza
Kőszeg kalandokkal vár minden korosztályt 

Alig találkozni felnőttel az országban, aki egykor gyermekkorában ne járt volna Kőszegen! A várost méltán nevezik Magyarország ékszerdobozának is, hiszen a mai Magyarország területén nem maradt egyetlen, ennyire épen megmaradt középkori város sem. Néhány óra alatt itt valóban átitatja a gyermekeket és ifjakat a történelem levegője! Számos filmünk, a Nagyenyedi két fűzfa, a Kossuth kifli, vagy a Hány az óra, Vekker Úr? „díszletében” élnek a kőszegiek, itt ez maga az élet ma is. 

Ez az osztrák határon fekvő, szinte alpesi kisváros gazdag múltja révén jelentős szerepet töltött be Magyarország történelmében. 1532-ben Jurisics Miklós hősiesen harcolt itt egy egész hónapon át a török támadással szemben. Ahogy 1552-ben Dobó Észak-Magyarországot, úgy 20 évvel korábban Jurisics is hatalmas túlerővel szemben védte meg hosszú távra Nyugat-Magyarországot és Bécset is a török előrenyomulástól. Kőszeg sorsa ezután szerencsésre fordult: a háborúk pusztításait elkerülte, így műemlékekben gazdag, szép városkává fejlődött. 2004-ben „Az év települése” címet, 2009-ben az „EDEN, kiváló európai öko-turisztikai úti cél” díját nyerte el. Kőszeg egyben a Kőszegi hegység és az Írottkő Natúrpark központja is. Önmagában már ez is elég, hogy az emberek szívesen kiránduljanak ide. Ugyanakkor, innen karnyújtásnyira fekszenek és akár kerékpáron is könnyen elérhetőek a Burgenlandban fekvő, egykori híres magyar várak és az osztrák Alpok első magasabb hegyei. 

Kőszegen nagyon sok a látnivaló

Járjátok be a várost, először is a középkori város teljességét csodáljátok meg! A Hősök kapuja volt az egykori déli városkapu, itt lépett be minden Magyarország felől jövő utas a várfalon belülre. Tornyából gyönyörű a kilátás az egész városra. Ha kereskedő volt, akkor megfizette a vámot, hiszen Kőszeg szabad királyi város volt, és a piactéren már el is vegyülhetett a gazdag vásári forgatagban. Az egykori vásárosok ugyanazokra falakra láttak rá, mint a most érkező gyerekek! A gyönyörű Sgrafittós ház késő reneszánsz építésű, nevét a virágmintás sgrafitto díszítésről kapta. Szent Pált idéző felirata Ottlik Géza regényének, a Kőszegen játszódó „Iskola a határon”-nak a vezérgondolatát adta. A Városháza képekkel díszített épülete az 1300-as évek óta mindig is a helyi közösség, hol a városi tanács, hol a szenátus, ma pedig a polgármesteri hivatal otthonaként szolgál – 700 éve folyamatosan! Többször átépítették. Jó kis feladat megfigyelni, hol fedezhetőek fel rajta a gótikus, a reneszánsz és a barokk stílusjegyek. A városfal szinte körbejárható, ilyent hozzánk legközelebb, szinte csak Németországban tapasztalhat a kiránduló.

Vonza a szemet a város sok szép tornya és temploma! 

Itt a Jurisics téren a Szent Imre Templom egy gótizáló, késő reneszánsz épület. Gyönyörű freskók díszítik, különösen értékes a főoltáron látható Szent Imre fogadalma nevű kép. A Szent Jakab Templom még régebbi. A minoriták után 120 éven át a protestánsoké volt, aztán a jezsuita, a piarista, majd a bencés rendhez tartozott. Ennek jelei a homlokzaton a mai napig láthatóak. Az északi hajóban megcsodálhatjátok a Jurisics Miklós gyermekei, Anna és Ádám halálának emlékére készült vörös márvány emléktáblát. A gótikus faliképek közül a palástos Madonna érdemel külön figyelmet. A palást alá húzódnak az országban élő népek, amiként Kőszegen a magyarok mellett, a németek és a horvátok is! 

Kőszegnek a Fő téren található neogót Jézus Szíve Templom a város plébániatemploma. Báró Shey Fülöp nagyvonalú adományai sokat jelentettek a városnak, és nemcsak a nagytemplom építésénél. Az ő segítségével indulhatott el az első óvoda és a szegényház működése, és az ő segítségével épült a Zsinagóga is, ami csak 1944-ig működött. A kőszegi zsidóságot elhurcolták, gettó és gyűjtőtábor is működött itt. Sajnos az épület jelenleg romos állapotban áll, de azért az utcáról megtekinthető – és felújítása jövőre várható. Evangélikus Temploma is van: II. József türelmi rendelete nyomán meg is kezdődött az építkezés, de a kor szabályozásának megfelelően ennek a protestáns templomnak nincs tornya és harangja sem, és a bejárata sem közútról nyílik. A türelemnek, úgy látszik, voltak határai. A Református Templom az organikus magyar építészet gyöngyszeme, Csete György munkája különleges ékesség, 1996-ban adták át. 

Itt az ideje, hogy belépjünk a Várba

A Jurisics Vár csodálatosan épen megmaradt Elővárból és Belső Várból áll. Körülötte a volt vizes árok, ma Várárok, amelyet a legutóbbi évszázadokig a ma a város mellett elfolyó Gyöngyös patak vize töltött fel. Nem is kell sokáig keresni a Gyöngyös utcát, ahol, nem is oly rég még a folyó hömpölygött át a városon… A Vár szépen felújított kiállítása jól követi az évszázadokat. Megtalálható itt Károly Róbert 1328 évi alapító levelétől és pecsétjétől kezdve, a Kőszeget 200 évre osztrák záloggá tevő császári rendelet mellett, a híres ostrom fegyverein, szablyáin és mozsárágyúján át szinte minden, egészen a kőszegi polgári hagyományokat felmutató Szőlő jövésének könyvéig. Ebbe a könyvbe 1740-től minden Szent György napon, így természetesen az idén is berajzolásra került, hogy milyen a szőlővessző a határban, milyen termés várható. Feljegyeztetik az is, hogy a tavalyi ígéret teljesült-e, vagy esetleg vihar, vész vagy jég vitte-e el a termést, mint tavaly, 2016-ban.

A Várban gótikus és a reneszánsz stílus elemei is megtalálhatóak. Legrégebbi falrészlete, még az 1240-es évekből származhat, az alapító, ősi Kőszegi család idejéből. Az északi lakótoronyban harang bújik meg.

A várfal mellett csendesen húzódik meg a Gyógy- és Fűszernövénykert. Ide mindenképp menjetek be! Közel 100 fajta honos növényt lehet megfigyelni, és helyi termékeket is lehet vásárolni. Értő vezetést kaphattok itt is.

Mit nézzetek még meg?

A Fekete Szerecseny Patikában, amely a Küttel család városi, polgári patikája volt 300 éven át, az eredeti patikabútor mellett gyógyszertörténeti kiállítás is látható. A jezsuitáknak is volt saját, szerzetesi patikájuk, az Arany Egyszarvú Patika.  Hasonlítsátok össze a kettőt!

A sokszög alapú Öreg-torony a középkori városfal sarokbástyája volt. Fontos szerepet játszott az 1532-es ostrom idején. 

Már említettük a Hősök Kapuját, amely 1932-ben, a csata 400. évfordulójára épült újra, és amelynek tornyából csodálatos kilátás nyílik a városra. Jó tudni azt is, hogy ugyanazzal a belépővel meglátogathatjuk a hozzá tartozó Tábornokházban a kőszegi kismesterségeket és céheket bemutató kiállítást is. Ez az egyik legizgalmasabb zuga a múzeumoktól hemzsegő kisvárosnak. Kovács, cukrász, szabó, szíjártó és más kézműves városi dinasztiák évszázados műhelyei kerültek érintetlenül (!) ide egymás mellé – a tevékeny városi céhes élet panoptikuma ez!

A nagyobb osztályok kalandra vágynak

A nagyobb osztályok kalandra, önálló mozgásra vágynak. Ezt kiválóan megsegíti a Főtéri Tourinformból induló Kulturális Kincskereső városmegismerő, kutató kalandjáték! Kisebb csoportokban teljesíthető, érdemes 2-3 órát rászánni, mert a feladatok között keresések, beszélgetések, rövid kitérők is szerepelnek. Izgalmas lehetőség – és ami még fontos lehet, ingyenes! Egy biztos, a kaland végére a fiatalok otthon fogják magukat érezni Kőszegen. És hogy el merje-e engedni őket az ember? Ez mindenkinek saját döntése. Ami Kőszegen múlik, arról elmondható, hogy biztonságos, jól bejárható, jól belátható kisváros, ahol még ma is él, talán az országban egyedül, a Becsületkassza. Itt, az utcára kihelyezett „stokedliken” a szilva és a virág mellé estig átlátszó befőttes üvegbe gyűlik a fizetség… napról, napra…

Az ezeréves kultúra mellett, mindenkit vár a határtalan természet!

A Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont 2010-ben az év őko-turisztikai látogatóközpontja lett! Játékai, bemutatói, interaktív kiállításai lebilincselőek kicsiknek és nagyoknak is. Látványos arborétum, tanösvény van a Látogató-központ mellett, és a Chernel-kert, amely gyógyuló madarakkal és madárbemutatóval is csábítja a csoportokat. A névadó, Chernel István, Hermann Ottó melletti másik nagy természet-kutató polihisztorunk, itt alkotott Kőszegen. Itt írta 1894-ben az első magyar nyelvű madártani könyvet! Innen indult, az ő és Hermann Ottó kezdeményezésére, az egész országban méltán elterjedt Madarak és fák napja. Itt írta le, hogyan síelnek északon, és hogyan kell sítalpat építeni. Épített is sílécet, sőt be is mutatta azt, sokak ámulatára. Így ő lett az atyja a magyar sísportnak is.

A látogatóközpont a Szabó-hegy lábánál található. Innen már egyenes út vezet a Kőszegi hegységbe, a források völgyeibe és a kilátók szikláira. Nem túl hosszú túrával elérhető a Hétforrás, amely a honfoglaló hét vezérről kapta a nevét. Ez a forrás adta a vizét Kőszeg első várának is, amely egykor a hegyre épült, és ma Óvárnak, vagy Ó-háznak nevezik. Ott fenn, a szépen felújított toronyrészben került kialakításra az Ó-ház kilátó. A Kőszegi hegység belsejébe haladva érünk el a Stájer házakhoz, amelyek a nevüket a Mária Terézia által ide telepített stájer erdészekről kapták. Ma a felújított épületekben az Erdészet által kialakított kiállítás, erdei iskola és szálláshely működik. A Stájer házak Erdei Iskola akár egyhetes erdei iskolára is alkalmas: a természet kitettségében található, kiváló szakemberek és kedves vendéglátók által működtetett iskola – remek kalandokkal. Mesélik, onnan mindig másképp jönnek le az osztályok, mint ahogy felmentek…  

Kedvelt kirándulóhelyek az Írottkő Natúrparkban:

Kőszegi központtal, térségi összefogással jött létre az Írottkő Natúrpark, melynek célja a környék természeti és kulturális kincseinek a bemutatása. Ma 16 település a tagja. A Natúrpark éppen 20 éve, 1997-ben jött létre, egy évvel az osztrák oldali testvér után! Nevét a 884 méter magas Írottkő (egykoron Szálkő) csúcsról kapta, mely egyben a Dunántúl legmagasabb pontja is. Rengeteg látnivaló várja az osztályokat. A kilátót mindenképpen meg kell mászni! Ez magyar oldalról, a Hörmann-forrástól lehetséges, onnan még egy jó órányi, viszonylag meredek az út. Akik busszal jönnek, azoknak sokkal könnyebb osztrák oldalról megközelíteniük. Kőszegről Léka vára mellett elhaladva vezet az út az Írottkőhöz. Léka vára akkor is csodálatos megálló, ha nem vesz jegyet az ember, hiszen az utolsó közép-európai templomos vár szinte érintetlenül maradt fenn, és külső udvaráig és körben is, ingyenesen látogatható. Volt a vár Nádasdy, Batthyányi és természetesen Eszterházy tulajdon is az évszázadok alatt!

Az Írottkőről napos időben a Balatonfelvidéktől a Bakonyon át a Fertő tóig, és nyugaton az első Alpesi magas hegyekig nyúlóan, kiváló a panoráma.

Az Írottkőtől könnyen megközelíthető a Velemi Szent Vid kápolna (589m) helyén valószínűleg már a rómaiak idején is erődítmény állt. Sőt, már jó ezer évvel korábban, éppen a trójai háborúk idején, egy teraszos település fellegvára állhatott itt, ahol a fellelt velemi arany diadém az akkori bronz- és aranymíves kultúra csodálatos fejlettségét mutatja. Kelta fellegvár, római erőd, Nagy Károly legkeletibb őrtornya, árpádházi Salamon király védőbástyája… micsoda átalakulása ugyanannak az épületnek… Aztán a 18. században egy Hilerián nevű szerzetes épített itt egy remetelakot és kápolnát. Itt fenn ti is átvehetitek azt a nyugalmat, amit a táj áraszt magából, elcsendesedhettek egy kicsit átérezve, milyen is lehetett itt magányosan élni. 

Ha pedig vonattal érkeztek, mindenképpen menjetek el a Szulejmán-kilátóhoz. A hagyomány szerint I. Szulejmán erről a magaslatról nézte a kőszegi ostromot. A Királyvölgyi Természeti tanösvény felől vagy a sárga alpannonia jelzés nyomán is, a városból gyalog is kiválóan megközelíthető. Jó játék megtalálni azokat a pontokat, ahol már jártatok a városban, és kiválóan felfedezhető és rajzolható a városfallal kerített, várával egybeépült középkori vár-város ma is kirajzolódó formája. A kilátótól megközelíthető a volt jezsuita Kálvária templom, amely 375 m magasan áll. A legenda szerint mind a 70 000 téglát a hívek hordták fel a hegyre.

Mindenkit kalandokkal vár Kőszeg-hegyalja

Kőszeg-hegyalját az évszázadok nyugodt erdőgazdálkodása, és a Vasfüggöny elzártsága olyannak tartotta meg nekünk, ahogyan azt elődeink is látták. A szinte érintetlen hegyoldalakon 15 turistaút vezet át, és 16 tanösvény is kialakításra került. Igazi csemege az ausztriai Semmeringtől induló és a kőszegi természetvédelmi látogatóközponthoz érkező nemzetközi alpannonia túraútvonal. A Natúrpark különleges túrákat is szervez: éjszakai erdőben-alvós és mezítlábas túrák is várják a kalandra vágyókat. Teljesítménytúrázók a szeptemberi Írottkő Vándorlást, a tájfutók pedig a tavaszi hosszútávú országos bajnokságot várják legjobban.

Az ország egyik első kijelölt kerékpárútja volt az Írottkő palástja alatt körbeszaladó Írottkő Natúrpark kerékpárút, amely magyar oldalon Kőszeget, Cákot, Velemet és Bozsokot köti össze jól kerékpározható, árnyas utakon. Ennek mindkét végén gyönyörű és változatos kerékpárutak indulnak a Natúrpark osztrák oldalára. Kerékpárkölcsönzés akár nagyobb csoportok számára is könnyen megoldható. Aki pedig elektromos óriásrollerrel járná be a vidéket, számára idén nyártól egy 35 darabos flotta nyújt erre izgalmas lehetőséget! Egy töltéssel akár egy 80 km-es, egész napos hegyi túra is megjárható. Így, a fürdők is könnyen felkereshetők: Rohoncon (Rechnitz) fürdőtó és madárvilág-bemutató, Lékán pedig remek strand és az ősi templomos vár várja a vendégeket.

Az ország egyik első kalandparkja a gyöngyösfalusi Holdfényliget, amely kérésre különleges megbízásokat is teljesít. Ereszkedtek már csoportok kötéllel az Írottkő kilátóról, csúsztak gyerekek a kőszegi vár falára, és aludtak már kamasz csoportok nyomkereső túra közben az erdőben. 

Amit pedig a legkevesebben gondolnak, élményteljes kenuzást nyújt az Alpokból lezúduló Gyöngyös azoknak a csoportoknak, akik előre bejelentkeznek.

Az Írottkő Natúrparkban egész évben színes programok várják az ide látogatókat.

Ősszel a híres velemi és cáki gesztenyeünnepek, a kőszegi, bozsoki, csepregi és lukácsházi szüreti napok, valamint a kőszegi Orsolya napi vásár várja a látogatókat. Híresen szép a kőszegi advent, és híresen huncut a kőszegi farsang-farka, és a lukácsházi böllérverseny. Tavasszal a Natúrparki kirándulások és a Szőlő jövésének könyve ünnepségsorozat vonz sokakat. A Mesetúra, a Kalapos napok, amely a bozsoki Kalapos-kőről kapta a nevét, a Kodály-ünnep és más zenei rendezvények várják a koranyáron érkezőket. Nyáron pedig a várszínház, Hétforrás piknik, a kőszegi ostromnapok, és a Főtéri zenés esték sorozata fogadja a vendégeket.

A Jurisics vár, Kőszeg és az Írottkő Natúrpark is: egész évben nyitva áll!