Turistatérkép

Stefan Blaguss és Rene Radosits

2020. szeptember 24., csütörtök [tovább]

Gasztronómia a művészetekben

2020. október 16., péntek [tovább]

Natúrpark programajánló füzet 2020

2020. március 01., vasárnap [tovább]

Közlemény: koronavírus

2020. március 01., vasárnap [tovább]
további hírek ->
 

Autómentes Nap és 11. Citycross Kőszeg

Idén szeptember 16. és 22. között tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre, itt Kőszegen, az Európai Mobilitási Hét, melynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.

Első körben szeptember 17. és 20. között az óvodákkal mentek el a Natúrpark munkatársai, délelőttönként egy könnyed túrára, ahol az óvodások rengeteg új információval gazdagodtak a környezetüket illetően, illetve rálátást nyerhettek az Autómentes nap lényegére, Földünk megóvására. A városban az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, a Felsővárosi Óvoda, a Központi Művészeti Óvoda és nem utolsó sorban az Újvárosi Óvoda is csatlakozott. 120 gyermekkel illetve minden óvodából az őket kísérő 2-3 óvónővel egy kellemes délelőtti sétát bonyolítottunk le.

Szombaton maga az Autómentes nap kapott nagy szerepet, gyermek kerékpárverseny formájában a Fő téren. Az U10, U12, U14 korcsoportok versenyzői a másnapi felnőtt Cityross elemiből összeállított, nehezített pályán mehettek végig.  Az 55 fős versenyen a fiatalok értékes jutalmakat kaptak mind a részvételért, mind a versenyen elért helyezésükért.  Az Írottkő Natúrpark standján érdekes környezeti és túrázási teszteket töltött ki közel 45 fiatal, a Jézus Szíve Templom előtti téren pedig a cini, mini és maxi kategóriában a Kőszegi Rendőrkapitányság által felállított akadálypályán lehetett ügyeskedni. Mindenközben a GesztenyeKék Egyesület természetismereti és túrázási 5 próbát tartott a gyerekeknek a Fő-téri alpannonia háztól indulva, ahol 30 gyermek bővítette tudását.
A koradélutáni órákban Márton László Krisztián indult el kis csapatával a „Megérett a szőlő” fantázianevet viselő Kálvária hegyi túrájára, melyet összekötöttek a Koronaőrző bunker megtekintésével és a hegyen egy kis szőlő-borkósolási lehetőséggel.

Vasárnap zajlott a „Kis őszi túra” kirándulás Németh Lászlóné ’ Teca’ vezetésével, a résztvevők a város szegleteiben elkalandozva ismerkedhettek meg közvetlen környezetünk szépségeivel. A túra végeztével a városba visszaérkezők szurkolhattak a hét csúcsrendezvényén, a kőszegi CityCross versenyzőinek. A 11 órai harangszóra induló, több mint 100 nevezőből remek hangulatú barátságos verseny és kiváló eredmények születtek. Tapasztalataink szerint a kerékpározást népszerűsítő programok, akciók nagy népszerűségnek örvendenek itt Kőszegen.

Együttműködő partnerek voltak: az Írottkő Natúrparkért Egyesület, a Kőszegi Kerékpáros Egyesület, Kőszeg Város Önkormányzata, a Kőszegi Rendőrkapitányság és a kőszegi Kerékpárbolt.  
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a rendezvény lebonyolításában Kőszeg Város Önkormányzatát 850.000,- Ft-al támogatta.