AKTIVAN A NATÚRPARKBAN 2020. EREDMÉNYEK

2019. október 2-án meghirdettük az Aktívan a Natúrparkban 2020. vetélkedőnket, mely terveink szerint több korcsoportban (általános iskola alsó-, felső tagozat, középiskolás, és családi korcsoport) három fordulót és egy döntőt foglalt magába.

A vetélkedő újdonsága az óvodások vetélkedőbe történő bevonása volt. Az óvodások jelenléte egyedi feladatok kitalálását és a vetélkedő ideje alatt nagyfoku törődést igényelt, amit mi nagyon szívesen vállaltunk. A gyermekek nagy lelkesedéssel voltak jelen a feladatok megoldásában, vettek részt a programokon, készítettek rajzokat-díszeket, túráztak. Kőszeg négy óvodájából 107 óvodás (12 kísérő óvónő), öt iskolából pedig 90 diák, e mellett 6 fő családi jelentkezőnk is volt, összesen 203 versenyzővel indultunk. A négy kőszegi óvoda egy-egy nagycsoporttal jelentkezett a vetélkedőre és 3 fordulóban kellett feladatokat megoldaniuk október és február között.

Őszi feladatuk egy Kőszegen elvégzendő séta, egy NA-TÚRA volt, mely Kőszeg fakülönlegességeit mutatta be a gyerekeknek.. A decemberi 2. fordulóban természetes anyagokból karácsonyi díszeket kellett készítenie a csapatoknak. Ezekkel a díszekkel az Írottkő Natúrpark által szervezett Kőszegi Advent alatt együtt díszítettük fel a karácsonyfát. Februárban, a 3. forduló a környezeti nevelés, a szemléletformálás jegyében lett meghirdetve. Filmvetítések, társasjáték, beszélgetések a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, a különböző hulladékfajták feldolgozására, a természet védelmére hívta fel a legkisebbek figyelmét.

A verseny kezdete óta az iskolásoknak különböző korcsoportokban adtunk feladatokat: az alsó-és felső tagozatos diákoknál - korcsoporton belül - nagy a tudásbeli, tapasztalatbeli különbség, így alsó tagozatban 2-3 osztályos, valamint 4. osztályos feladatokat állapítottunk meg, a felső tagozatosoknál pedig külön 6., külön 7., és külön a 8. osztályosoknak készítettünk megoldandó feladatokat. Az őszi  fordulóban az alsó tagozatos gyerekeknek a kőszegi NA-TÚRA útvonal bejárása alkalmával kellett megismerkednie a város természeti ritkaságaival, különleges fáival, mely után fotókkal, rajzokkal igazoltattuk a túra megtételét. A felső tagozatos diákoknak a saját osztályukban kellett felmérést végeznie, hogy egy bizonyos időszak alatt mennyi, és milyen szemetet termeltek az iskolában és hogyan lehetne ezt csökkenteni?  A második forduló itt is a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódott: a diákoknak a karácsonyi műsorokban kellett fellépést vállalniuk, vagy karácsonyi díszeket kellett készíteniük (a pontozásban egy, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó nyilvános fellépést a Kőszegi Advent alatt magasabb pontszámmal honoráltunk). A fellépő csoportok szép és a karácsonyhoz illő műsorokat adtak elő a Jurisics-téren: énekeltek, verset mondtak, hangszerrel kísérték társaikat. Az iskolás gyerekek díszeivel szintén a Kőszegi Advent alatt felállított karácsonyfát díszítettük a gyerekekkel közösen.

2020. február 3-án kihelyezett, egyedi vetélkedőt rendeztünk a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Beszédjavító Általános Iskolában. A vetélkedőn kettő 7. osztályos csoport 21 fővel vett részt. Elsőként filmeket vetítettünk Kőszegről, az Írottkő Natúrpark értékeiről, majd beszélgettünk a látottakról, tudnivalókról, helyi versenyt rendeztünk a gyerekeknek. Ezt követte a környezeti nevelés-szemléletformálás jegyében több olyan kisfilm vetítése, ami a jelen kor problémájáról, a környezetszennyezésről szólt, e mellett a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát taglalta. A délelőtti fordulók közötti szünetben a natúrparkban előállított helyi termékeket kóstolták meg a gyerekek: a Soproni pékség által készített házi rozskenyeret, lukácsházi és kőszegi gyümölcslekvárokat és szörpöket, többféle kőszegdoroszlói mézet, és gyógyteát kóstolhattak a gyerekek. A kóstoló különlegessége a kínáló eszközökben is rejlett, mert az erre a célra beszerzett, természetes alapanyagból készített eszközökkel – pl. búzakorpa-, rizsszalma tányérok - kínáltuk a helyi termékeket. A jól sikerült játékos vetélkedő azonnali értékeléssel és eredményhirdetéssel zárult, a győztesek és versenyző gyerekek ajándékokat kaptak.

A többi iskolásnak az utolsó forduló meghirdetett feladatait és a döntőt a koronavírus járvány, a karantén miatt újra kellett tervezni. Az óvodások utolsó fordulója még épp megrendezésre kerülhetett a járvány előtt, így őket kivéve utolsóként online fordulót hirdettünk minden korcsoportban. A korcsoportokon belüli, osztályonkénti feladatok beküldésével a vetélkedőt május végén tudtuk lezárni. Az eredményhirdetés több tételben történt, elsőként az óvodások ajándékozása történt meg, majd május végén munkatársaink személyesen vitték ki az iskolákba a nyertes csapatok ajándékait. A személyes találkozás a korlátozások miatt továbbra sem lehetséges, így a gyermekek az iskolákban a bizonyítvánnyal együtt kapják meg a natúrparki ajándékcsomagokat is! A 107 óvodás az Árpád-házi Szent Margit, a Központi, az Újvárosi és a Felsővárosi óvodából édességet, puzzle-t, képeslapot kapott, a csoportvezető óvónők emléklapot, könyvet, jegyzettömböt kaptak.

Az iskolás csoportokból az alsó tagozatos csapatok közül 4 db 2 osztályos, 5 db 3. osztályos, 5 db 4 osztályos csapat lett értékelve (42 gyermek, 4 kísérő).
A legkisebbek, a 2. és 3. osztályos versenyzőknél nem a helyezést, inkább a részvételt értékeltük ajándékokkal, hiszen a pontazonosság arról árulkodik, hogy minden kisgyermek nagy lelkesedéssel végezte el a feladatokat és kísérőik, szüleik segítettek nekik. Köszönet érte, hiszen ez a korosztály még nagyon kicsi a versenyzéshez, de részvételük, tapasztalatszerzésük fontosabb volt a versenyben, mint a helyezések megállapítása. Ajándékaik édességek, jegyzettömbök, rajzeszközök; kísérőik részére könyv, térkép, póló került átadásra, melyet az intézményekben bizonyítványaikkal együtt kapják meg.

A 4. osztályos csapatoknál egy versenyfeladat, egy mese írása döntötte el a helyezéseket. Az első helyezett Természet orvosai csapat (Dr Tolnay Sándor Általános Iskola) nagyon szellemes, ötletes és rajzzal illusztrált meséje méltán kapott maximális pontot a szervezőktől! De méltán dicséretet érdemel a 2. és 3. helyezést elér Tudósok és Natúrparki medvék csapata, akik szintén a Dr Tolnay Sándor Általános Iskola 4. osztályos tanulói.

A felső tagozatos indulók közül több helyen is holtverseny alakult ki.
A 6.osztályosoknál egy csapat maradt versenyben, így a SÜNI csapat érte el az első helyezést saját korcsoportjában az Árpád-házi Szent Margit iskolából.
A 7-8. osztályos korcsoportból az első helyezetteknél holtverseny lett. A Bersek József Általános Iskola tanulói közül első helyezést ért el a „3 panda, akikből kettő lány” (7.oszt.), és a Természet hívei csapat (8.oszt.)Második helyezett lett a Barátok csapata szintén a Bersek József Általános Iskolából. Harmadik helyezést holtversenyben 3 csapat ért el: A Béri Balog Ádám Iskola Természetbúvárok csapata (7.oszt.), a „3 kívánság” csapata szintén a Bersek József Általános iskolából és harmadik lett a Dr. Tolnay Sándor Általános iskola 8.osztályos csapata, a Gyöngyházlepkék.

Minden versenyzőnek, minden díjazottnak gratulálunk sikeréhez, részvételéhez.

A májusra tervezett, de a karantén miatt őszre halasztott Országos Natúrparki Verseny Tápiószentmártonban rendezendő fordulóján a nyertes közül a „3 panda, akikből kettő lány” csapat képviseli az Írottkő Natúrparkot!
A felső tagozatosok közül 7 csapatot értékeltünk (21 gyermek, 5 pedagógus).


A nyertes csapatok tagjai Aktívan a natúrparkban feliratú pólókat, ajándéktárgyakat, oklevelet, a felkészítők könyveket,  pólót, emléklapot kaptak a verseny végeztével.

Nagy tisztelettel köszönjük meg szponzorainknak is segítségüket, támogatásukat:
Bozsoki Kerekes Bt, Bolfán Csaba, Büki Gyógyfürdő Zrt, Bécsi Kapu étterem, Cerka Bt, Kampits László, Holdfényliget Kalandpark, Kőszegi Városi Múzeum, Kemenes Vulkánpark, Láng József, Portré étterem, Szombathelyi Savaria Múzeum, Tóthárpád Ferenc, Tamásné Geröly Mária, Pallósiné Bakula Márta, Pálinkás Mónika,  Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Szombathelyi Erdészeti Zrt, Szemerédi Mária.


Az Írottkő Natúrpark csapata nevében
Somogyi GyörgynéTámogatta  a TOP-5.3.1-16-VS1-2018-00011 azonosítószámú Sokszínű együttélés – helyi identitás és kohézió erősítése közösségfejlesztési módszerekkel című projektben megvalósítandó 3.c .Otthonunk az Alpokalja programsorozat –  Az Írottkő árnyékában alprogram